nieuws

Venieri verhoogt werksnelheid van graaflaadcombinaties

bouwbreed Premium

Op de onlangs gehouden beurs te Bologna in Italie heeft machinefabrikant Venieri de nieuwe graaflaadcombinaties in de C-serie voorgesteld. Bovendien bleek het prototype van de mini-graaflaadcombinatie 1.33, waarvan begin dit jaar melding werd gemaakt, inmiddels in het productiestadium te verkeren.

Opvallende veranderingen aan de C-modellen zijn uiterlijk niet direct te ontdekken. De verbeteringen zijn meer onderhuids te vinden en hebben betrekking op de hydraulische aandrijving. Door een grotere verfijning is een nauwkeuriger en beter doseerbaar aansturen van de graaf- en laadfuncties hiermee mogelijk. Ook de werksnelheid van de graafinrichting is daarmee en stuk toegenomen.

De nieuwe modellen 5.23 C en 8.23 C beschikken over knikbesturing met een maximale knikhoek van 80 gr. naar links en rechts en worden aangedreven door een onder de cabine dwarsgeplaatste dieselmotor.

In de 5.23 C is een Perkins viercilinder 1004-4 dieselmotor te vinden met een afgesteld vermogen van 54 kW/76 pk, terwijl een turboversie van dit motortype, de 8.23 C een vermogen geeft van 66 kW/90 pk. Door het ontbreken van het motorcompartiment heeft de machinist een goed zicht op de laadbak en is de graaf-laadcombinatie mede dankzij de pendelende achteras inzetbaar als volwaardige wiellader. De eigen massa van beide machines is 6200 en 8000 kg.

Behalve deze nieuwe modellen debuteerde in het Venieri programma tevens de definitieve uitvoering van de mini-graaflaadcombinatie type 1.33. Deze machine waarvan slechts nog het prototype door de fabrikant was getoond, is vanaf heden ook in ons land leverbaar.

De Venieri 1.33 is leverbaar in twee uitvoeringen: als graaf-laadcombinatie en als shoveltje. De breedte van dit grondverzettertje blijft beperkt tot 1350 mm terwijl de draaicirkel bij maximale stuuruitslag aan de binnenkant niet meer meet dan 745 mm. Door de geringe geluidsproductie van de viercilinder dieselmotor geldt voor deze 1.33 de VAMIL- regeling.

Reageer op dit artikel