nieuws

Veldhoven wil echt plein in centrum

bouwbreed Premium

De gemeente Veldhoven wil in het centrum een echt verblijfsplein realiseren. Het nu nog kale vierkante plein moet met aantrekkelijke wanden, een appartementengebouw, ondergrondse parkeergarage en een waterpartij worden heringericht. Wat het allemaal gaat kosten is nog onbekend. Wel wordt het duurder dan de f. 6 miljoen die tot dusverre is uitgetrokken.

R.H. van der Werf, de Veldhovense wethouder van ruimtelijke ordening, presenteerde vrijdag het Masterplan Meiveld. Het gaat hierbij om een wensenpakket om het huidige plein aantrekkelijk te maken. “Het Meiveld wordt nu slechts gebruikt om snel van a naar b te komen”, aldus Van der Werf. In het masterplan wordt voorgesteld de winkels aan de randen van het plein naar voren te halen. Hierdoor wordt het niet alleen knusser, de winkels worden tevens beter zichtbaar. Er komen ook luifels die zorgen voor een eenvormig beeld.

Het stadhuis, wat eveneens aan het plein is gevestigd, wordt met een gemeentewinkel uitgebreid. Daarnaast krijgt het gemeentehuis een prominente ingang en een aparte entree voor trouwerijen. De bedoeling is verder dat de supermarkt, die momenteel op een hoek van het plein zit, met een uitbreiding naar binnenkomt. Hierdoor wordt de doorgang naar het plein kleiner.

Om het plein te omsluiten geven B en W de voorkeur aan een appartementengebouw van zo’n zes bouwlagen. Uiteindelijk moeten hier 20 tot 25 woningen in de vrije koopsector worden gebouwd.

Voor wat betreft de aankleding voorziet het plan in een waterpartij van zo’n tien centimeter diepte. Een watermuur in de vorm van een waterpergola zorgt voor de visuele deling van het plein. Wanneer er evenementen op het Meiveld worden gehouden kan de waterpartij worden drooggelegd.

Parkeergarage

De herinrichting van het plein gaat ten koste van de huidige parkeergelegenheid. Om dit te ondervangen voorzien de plannen in de bouw van een ondergrondse parkeergarage met ruimte voor in totaal 380 auto’s. “We moeten hiervoor alleen wel het financiele plaatje rondkrijgen”, aldus Van der Werf die zegt te rekenen op bijdragen van de ondernemers in het centrum.

Het masterplan is uberhaupt financieel nog niet doorgerekend. Volgens de wethouder is wel duidelijk dat het meer gaat kosten dan de f. 6 miljoen die de gemeenteraad er oorspronkelijk voor heeft uitgetrokken. “In dit masterplan hebben we aangegeven welke richting we uit willen. Als de raad akkoord gaat, dan gaan we naar een financiele onderbouwing zoeken. Daarbij doen we zeker ook een beroep op de marktpartijen. Zo moet het appartementengebouw er komen zonder dat wij daar als gemeente maar een gulden voor betalen.”

Van der Werf wil volgend jaar mei de financiele onderbouwing ke leveren. Begin ’98 hoopt de wethouder met de aanpak te ke beginnen.

De waterpartij die het nieuwe plein een gezicht moet geven.

Reageer op dit artikel