nieuws

Veiligheid kenmerk van installatievloer

bouwbreed Premium

Alteco heeft een installatievloer ontwikkeld en op de markt gebracht, die voldoet aan hoge veiligheidseisen. Hij is sterk en stabiel en is bestemd voor technische ruimten waarin zware installaties worden geplaatst, zoals procesopstellingen en midden- en laagspanningsinstallaties.

“Gewoonlijk worden dit soort vloeren betiteld als ‘computervloeren’, maar die term dekt in dit geval de lading niet, omdat deze vloer daarvoor te zwaar van constructie is en alleen wordt toegepast in installatieruimten, waaraan hoge eisen worden gesteld aan stabiliteit, belastbaarheid en veiligheid”, aldus de fabrikant directeur J. Wenger van Alteco Doetinchem BV te Doetinchem. De vloer is derhalve bedoeld voor zware installaties waaronder voor trafo-ruimten en MCC-rooms voor de procesindustrie, waarbij de vloer belast moeten ke worden tot 60 KN. De vloer is tevens geschikt voor entrees van kantoren, winkelcentra en dergelijke, waar intensief loopverkeer plaatsvindt. De bouwhoogte van de installatievloer kan varieren van 190-2000 mm. Bij toepassing van een speciale staalconstructie is de vloer te verhogen tot 4 meter, bijvoorbeeld bij toepassing van een kabelkelder.

De Alteco verhoogde IV 1260 installatievloer is gebaseerd op het rasterformaat van 1200 x 600 mm. Ook andere rastermaten zijn echter mogelijk. De onderconstructie bestaat uit zwaar uitgevoerde verzinktstalen C-profielen van 60 x 60 x 2 cm. Bij een vrije overspanning hebben ze een minimale puntbelasting van 3 KN.

Veiligheidsfactor

Verder hanteert Alteco een minimale veiligheidsfactor van 2,2. Dat houdt in dat de constructie met een factor 2,2 hoger is te belasten, dan waarvoor de constructie voor de installatie is berekend. Die topbelasting vloeit voort uit het verplaatsen en verrijden van installaties, waardoor tijdelijk grote krachten vrijkomen. Onder de C-profielen zijn thermisch verzinkte gasbuizen met kopplaten aangebracht. Deze zijn traploos in hoogte te verstellen door middel van een schroefdraad en contramoer van +30 mm tot -30 mm.

Aan de staanders zijn ook op eenvoudige wijze op elke gewenste hoogte kabelkanalen te koppelen. De staanders zijn zonder verlijming in zelfcentrerende drukverdelingsschotels geplaatst. Ze zijn probleemloos op de onbewerkte ruwbouw betonvloer af te steunen. Het voordeel is dus, dat geen afwerkvloer in de vorm van een cementdekvloer behoeft te worden aangebracht. De staanders en C-profielen zijn door middel van hamerkopschroeven volledig elektrisch geleiden met elkaar verbonden. De elektrische weerstand is 1 Ohm of minder. De vloerconstructie kan geheel onafhankelijk van een muurafsteuning opgesteld worden en is uiterst stabiel. Schakelkasten, trafo’s en dergelijke zijn onder alle omstandigheden veilig te transporteren en te verplaatsen op de vlakke installatievloer. De stabiliteit en veiligheid zijn van het grootste belang, omdat anders bijvoorbeeld bij het uitnemen van een rij tegels, levensgevaarlijke situaties bij het transport van de zware kasten ke ontstaan.

Er is in de vlakheid van de vloer een tolerantie te bereiken van slechts 0,5 mm. Dit laatste is belangrijk voor gevoelige computerapparatuur. Om beschadiging van de installatievloer te voorkomen, wordt tijdelijk gebruik gemaakt van onbewerkte spaanplaten, alvorens de eigenlijke vloerpanelen worden ingelegd. Deze vloerpanelen zijn in meerdere uitvoeringen te leveren, waaronder spaanplaat, vezelplaat, anhydriet, aluminium en staal. Ingeval van spaanplaat wordt een persing van 750 kg/m2 gehanteerd. Alle platen weerstaan een puntbelasting van 10 KN. Het gehele systeem is niet brandgevoelig. volgens DIN 4102.

Laat ingedeeld

Het voordeel van een installatievloer is, dat de desbetreffende ruimten laat in de bouwfase is in te delen. “Gewoonlijk moeten betonnen vloeren met de afdekvloer al bij het bestek worden bepaald. Door gebruik te maken van installatievloeren kan tot het allerlaatste ogenblik in de bouwfase worden gewacht”, aldus Wenger. “Dat is ook vaak nodig, omdat dikwijls nog in een late fase wijzigingen in installaties moeten worden aangebracht. Dat betekent bij betonnen vloeren vaak, dat deze opnieuw doorboord moeten worden voor het aanbrengen van bekabelingen en draagconstructies. Dat nu is te voorkomen met een installatievloer. Het betekent ook dat aanzienlijk wordt bespaard op kosten, veroorzaakt door wijzigingen. Hetzelfde voordeel van de installatievloer geldt ook vooral bij uitbreidingen van installaties. De vloer kent nauwelijks beperkingen”.

Reageer op dit artikel