nieuws

Van Wijnen Groep iets minder snel weg uit Duitsland

bouwbreed

De terugtrekking van de Van Wijnen Groep uit Duitsland zal niet op stel en sprong plaats ke vinden. De aannemer uit Baarn meldde eind september vanwege de slechte markt voor woningen zich alleen nog te concentreren op Nederland en Canada.

Bij vier poen is men zelf betrokken, maar twee doet men samen met Bouwfonds Nederlandse Gemeenten. “Het gaat om joint ventures in de stad Dusseldorf. Een van de poen heeft het kelderniveau bereikt. De andere is nog in ontwikkelingsfase. Aan het Bouwfonds is verzocht ons deel te kopen”, aldus Henk W. Postma, algemeen directeur Van Wijnen Groep. “We horen wel wat ze er van vinden. Het vereenvoudigt in ieder geval de terugtrekking uit Duitsland.”

Een maand na de bekendmaking van de sluiting van de Duitse vestiging is Postma er nog steeds van overtuigd dat dit de beste beslissing was. “We waren sec als poontwikkelaar van huizen actief. Je kunt dan makkelijker stoppen als een bedrijf dat ook nog eens activiteiten heeft op het vlak van de uitvoerende bouw. De vestiging is Duitsland kostte ons f. 2 tot f. 2,5 miljoen per jaar en als er dan onvoldoende inkomsten tegen over staan dan is sluiten het beste.”

Postma bestrijdt dat hij een ongeloofwaardige partner door deze beslissing is geworden, die bij een geringe tegenwind aan zijn stutten trekt. “Onze reputatie loopt echt geen schade op. Ik schat het anders in. Door drie macro-ontwikkelingen moeten wij ons werk in Duitsland stoppen, dat begrijpen onze klanten en banken best. Er is daardoor een kopersstaking ontstaan, en er zijn geen signalen dat daar binnen twee tot drie jaar drastische veranderingen in komen. Alvorens tot deze vervelende beslissing te komen, hebben we echt ons huiswerk zeer grondig gedaan.”

Reageer op dit artikel