nieuws

Van Bentum in de strijd voor locatie puinbreker

bouwbreed Premium

De Van Bentum Recycling Centrale BV uit Utrecht blijft vasthouden aan het plan om in de polder Nieuwland in de gemeente Alblasserdam een puinbreker te exploiteren. Dat heeft directeur W.J. van Bentum begin deze week verzekerd tijdens een hoorzitting bij de Raad van State in Den Haag.

De Van Bentum Recycling Centrale BV kocht enige tijd terug de polder Nieuwland op. Doel was om de puinbreekinstallatie uit Nieuwerkerk aan den IJssel over te brengen naar Alblasserdam. “De locatie is er prima geschikt voor. Het is daar allemaal zware industrie wat de klok slaat”, aldus de directeur. Dit in tegenstelling tot Nieuwerkerk, waar de problemen groot zijn. Bedrijf en provincie kwamen overeen dat de puinbreekinstallatie in Nieuwerkerk uiterlijk per 1 januari 1997 stilgelegd zal worden wegens de overmatige overlast, die omwonenden zouden ondervinden. In feite zou er nu al niets meer gebeuren. Er ligt echter nog wel een geldige vergunning, op grond waarvan nog acht jaar doorgebroken zou ke worden in Nieuwerkerk.

‘Politiek spelletje’

Volgens een woordvoerster van de provincie en volgens Van Bentum is de gemeente Alblasserdam een ‘politiek spelletje’ gaan spelen om de vestiging van de puinbreker in de polder Nieuwland onmogelijk te maken. Er werd een nieuw bestemmingsplan opgesteld voor de polder Nieuwland. In dat bestemmingsplan stond dat de polder niet opgehoogd mocht worden. Van Bentum wil zijn puinbreker niet vestigen in een diepe polder. Dat vindt hij met het oog op overstromingsgevaar veel te riskant. Het gemeentebestuur verbood de vestiging van de puinbreker dus niet, maar maakte de uitvoering van de plannen wel onmogelijk. De gemeente zegt het aangezicht van het landschap, met name dat van de buitendijk, te willen beschermen.

Bodemprocedure

De provincie haalde vervolgens een streep door het verbod. Dat was voor het gemeentebestuur halverwege vorig jaar aanleiding om een spoedvoorziening te vragen aan een van de rechters van de Raad van State. Die schorste het besluit van de provincie, waarna Van Bentum dus weer niet verder kon.

Nu heeft Van Bentum nog een bodemprocedure tegen het bestemmingsplan lopen. Die procedure werd deze week door de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State behandeld. In die procedure vecht Van Bentum het ophoogverbod aan. Over een week of zes is in die zaak de uitspraak te verwachten. De eerder door een van de andere rechters van de Raad van State uitgesproken schorsing loopt tot de uitspraak in de bodemprocedure.

Overigens is in het gewraakte bestemmingsplan voor de polder Nieuwland ook aangegeven waar de Betuwelijn door de polder loopt.

Reageer op dit artikel