nieuws

Tijdelijke huisvester De Meeuw vaart wel bij flexibilisering

bouwbreed

Op een imago-probleempje na is de markt voor tijdelijke huisvesting gezond. De groei voor de komende jaren is zeker. De Meeuw gunt vanwege dat vertrouwen in de markt GTI een opdracht van f. 10 miljoen per jaar. Alle bouwsystemen worden door de beursgenoteerde installateur voorzien van elektrische en werktuigkundige installaties.

“Tijdelijke huisvesting is een groeimarkt”, meent ing. L. Meuldijk, commercieel directeur De Meeuw, in een korte toelichting op de overeenkomst met GTI. “Het komt omdat het begrip tijdelijke een andere lading aan het krijgen is. Het bedrijfsleven wordt geconfronteerd met veel meer onzekerheidsfactoren dan in het verleden. Om daar mee om te ke gaan, wil men vormen van flexibele huisvesting. We moeten steeds vaker hele kantoren optrekken die zonder veel moeite ke groeien en krimpen.”

De Meeuw behoort samen met Groenendijk – Yellowcabin – tot de grootste verhuurders en verkopers van tijdelijke huisvesting. Het bedrijf van de familie Meeuwissen maakt de laatste jaren een constante groei door. De winstgevende omzet voor dit jaar, circa f. 140 miljoen, is f. 10 miljoen meer dan vorig jaar. De circa vierhonderd medewerkers zijn actief in Nederland, Belgie, Duitsland en Zwitserland. Net als concurrent Fort, onderdeel Koninklijke Bam Groep, heeft men de vestiging in Frankrijk opgedoekt, vanwege de erg slechte markt.

Het verschil met Groenendijk, dat eerder dit jaar van de beurs is gekocht door General Electric (GE) Capital Modular Space, is volgens Meuldijk dat zijn bedrijf in het segment luxe huisvesting een absolute toppositie heeft. Met de bouwsysteem Max-60 is een gebouw neer te zetten van vijf bouwlagen. “Voor de Heerma Groep hebben we in Belgie een kantoor gebouwd. Maar ook in de ziekenzorg of scholen zijn we in staat om in krap twaalf weken een compleet complex neer te zetten.”

De verrassende actie van GE heeft de markt niet verstoord. “Er is geen productiecapaciteit bijgekomen. GE heeft alleen maar Groenendijk gekocht en niks toegevoegd”, aldus Meuldijk, die meent dat teveel productie een bedreiging is voor de gehele sector.

Bouwbesluit

Het imago van tijdelijke huisvesting is niet om over naar huis te schrijven, maar is volgens de commercieel directeur van De Meeuw geen probleem. “Het is een uitdaging. Met architectenbureaus gaan we de discussie aan dat op een industriele manier panden ke worden gerealiseerd. Het zijn dan vooral de bureaus die in de regio werken.”

Veel vervelender voor de leveranciers van tijdelijke huisvesting dan het imago is het Bouwbesluit, of beter gezegd hoe de gemeenten het Bouwbesluit interpreteren. Het bedreigt de activiteiten van deze branche omdat elke gemeente weer anders aankijkt tegen het bouwen van tijdelijke huisvesting. Meuldijk: “De variatie in interpretatie van het Bouwbesluit door verschillende gemeenten dat is een bedreiging. Soms moeten we extra kosten maken die volgens het besluit helemaal niet hoeven. Het is daarom lastig werken.”

Reageer op dit artikel