nieuws

Te brede dijk slankt af

bouwbreed Premium

Uitvoerder Theo Huisman baalt er flink van. Van alle kanten wordt hij bestookt met vragen over hoe het mogelijk is dat hij de dijk langs de Waal bij Lent meters breder heeft gemaakt dan de bedoeling was. Voldeed de dijk vorig jaar niet aan de in de Deltawet Grote Rivieren gestelde eisen, probleem is nu dat de dijk overdreven zwaar is.

Over een lengte van 250 meter is de kruin twee meter te breed. Geen punt zou je zeggen, elke meter die de dijk meer stevigte geeft, is toch mooi meegenomen? Hierover wordt in het Gelderse verschillend gedacht. “Een technicus kijkt er anders naar dan een landschapsdeskundige”, zegt de geplaagde uitvoerder diplomatiek. Voor hem en zijn werkgever aannemingsbedrijf Van den Herik Kust- en Oeverwerken had het niet gehoeven, maar hij is tot halverwege volgende week doende met het afslanken van het dijklichaam. Zeshonderd kubieke meter grond moet er weer af omdat de opdrachtgever de te dikke dijk ‘geen gezicht’ vind. “De kruin vertoont een hele vlakte”, tracht een woordvoerder van het Polderdistrict Betuwe een beeld op te roepen van de plaatselijke verdikking. De Adviesgroep waaraan de vraag ‘wat vinden we ervan?’ was voorgelegd, kwam tot een unanieme afkeuring van de overmatig uit de kluiten gewassen dijk. In de adviesgroep zijn alle betrokken disciplines vertegenwoordigd, de landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden, maar ook organisaties als de Stichting Gelders Landschap en de Stichting Red Ons Rivierlandschap.

Uitzetfout

Het liefst had Theo Huisman het weer volledig de schuld van alle narigheid gegeven. Helaas ligt het maar ten dele aan de te ideale weersomstandigheden waaronder het grondlichaam is aangebracht en “waardoor de dijk te weinig zetting heeft gekregen”, legt uitvoerder Huisman uit. Vervelender is de gemaakte uitzetfout. Huisman stond erbij en keek er naar. Of keek er niet naar. Kan gebeuren. “Waar hard gewerkt wordt, ke fouten gemaakt worden”, zegt het hoofd van de technische dienst van Polderdistrict Betuwe de heer J. van Meegen vergoelijkend. Van Meegen onderstreept de uitstekende ervaringen die hij met het bedrijf heeft opgedaan. “Ze hebben voor ons meerdere bestekken gemaakt. Het is een zeer ervaren aannemer.” Wat Van Meegen meer stoort, zijn de verhalen in de lokale pers dat er sprake is van een verzwakking van de dijk. “Dat is natuurlijk onzin. Dektechnisch is de dijk klaar. Hij voldoet aan de veiligheidseisen die de Deltawet stelt.”

Het hoort erbij. Als er iets aan een dijk mankeert, staat meteen half Nederland op zijn kop. Arme Theo Huisman. Dat zeshonderd kubieke meter grond op een totaal grondverzet van vele tienduizenden kubieke meters weinig voorstelt, doet geen afbreuk aan de nieuwswaarde. Strikt genomen, valt alleen te melden dat het talud wat steil omhoog loopt. Alleen op de kruin is de dijk te breed. “De teen ligt goed”, stelt Huisman iedereen gerust.

Reageer op dit artikel