nieuws

Tauw Beheer heeft na aanpassing lek boven

bouwbreed

De reorganisatie van het ingenieursbureau Tauw is afgerond. Bij Tauw Milieu en het nieuwe onderdeel Nagtglas-Veenhuizen zijn tegen de 85 mensen verdwenen. Door de aanpassingskosten duikt de onderneming uit Deventer dit jaar diep in de rode cijfers.

“Het in de problemen verkerende Nagtglas Versteeg is door ons gespitst. De inspectiepoot gaat als een zelfstandig bedrijf verder onder de naam Nagtglas Versteeg Inspecties. Het adviesbedrijf voor technische installaties heet voortaan Nagtglas-Veenhuizen. De hele aanpassing van dit onderdeel heeft tegen de 45 arbeidsplaatsen gekost, dat kwam mede vanwege de sluiting van het kantoor in Amersfoort”, aldus ir. W.G.B. te Kamp, directeur Tauw Beheer. “De naam Veenhuizen komt van een ingenieursbureau uit Zoetermeer dat in 1995 was overgenomen door Nagtglas Versteeg.”

Vanwege de problemen in de milieumarkt heeft Te Kamp ook Tauw Milieu aangepast. “Ongeveer 10 procent van de mensen is afgevloeid. De divisie komt dan ook dit jaar op nul uit. De twee andere onderdelen van Tauw Beheer, Intron en Tauw Mabeg (ontstond begin oktober na een fusie van Tauw Civiel en Bouw en Mabeg/red.) draaien naar behoren. Door al de kosten, f. 4 miljoen voor de aanpassing van Nagtglas-Veenhuizen, dit jaar te nemen, sluiten we met verlies af. De omzet zal dit jaar een niveau bereiken van f. 140 miljoen. Voor volgend jaar verwachten we een aanzienlijke verbetering. Er zal winst worden gemaakt.”

De overname van DHV Beheer door Heidemij heeft de directeur van Tauw Beheer niet uit het lood gebracht. Te Kamp: “Het nieuwe bedrijf DHV/Heidemij is geen bedreiging voor onze activiteiten. Sterker nog. We hebben een concurrent minder. Opdrachtgevers maken nu uit minder bedrijven een keus. Onze vier onderdelen hebben genoeg kritische massa om te concurreren met lokale vestigingen van DHV/Heidemij. Ons laboratorium Intron is net zo groot als die van DHV/Heidemij.”

Tauw Beheer ziet overigens in Nederland geen groei meer weggelegd door een substantiele overname. “Een plus een is dan anderhalf”, meent Te Kamp. “We kijken uit naar internationale partners en geen Nederlandse. In de toekomst zal Tauw, gezien de ontwikkelingen in Europa, moeten groeien buiten de landsgrenzen.”

Oranjewoud staat boven fusiegeweld

Ir. A. van der Werf, algemeen directeur van het ingenieursbureau Oranjewoud, in zijn relatieblad: “de omzet ontwikkelt zich beter dan voorzien, waarschijnlijk overschrijden we de mijlpaal van f. 250 miljoen ( f. 243 miljoen 1995/red). Daarbij ziet het ernaar uit dat het netto resultaat belangrijk hoger zal uitkomen dan in 1995 ( f. 4,4 miljoen), toe we met een dip te maken kregen.

“Ik wil trouwens opmerken dat we die f. 250 miljoen geheel op eigen kracht hebben weten te bereiken. In het fusiegeweld om ons heen ke we ons kennelijk goed staande houden. Ja we hebben zelfs ons marktaandeel weten te vergroten. Gewoon door met beide benen op de grond te blijven en onze opdrachtgevers precies dat te bieden wat ze vragen.”

Reageer op dit artikel