nieuws

Super busgarage

bouwbreed Premium

voor Amsterdam

Ingenieursbureau Amsterdam heeft een ontwerp gemaakt voor een ondergrondse geautomatiseerde busparkeergarage. De garage moet verrijzen aan de Oostelijke Handelskade in de hoofdstad. De Dienst Ruimtelijke Ordening van Amsterdam buigt zich over het plan, waarna begin volgend jaar de gemeenteraad er kennis van neemt.

In de garage ke 50 dubbeldeks touringcars van 15 meter lang en met een gewicht van 20 ton worden geplaatst. De bussen worden via een sluis op een elektrisch voortbewogen platform geplaatst en schuiven vervolgens de stationshal binnen. “Er is als het ware sprake van een ondergronds stellingenmagazijn waar de bussen in de vakken worden geschoven”, aldus licht het ingenieursbureau de plannen toe. Boven de garage is een busstation ontworpen.

De betonnenbak waarin de garage moet komen is kleiner dan een bak voor een ‘normale’ garage. Dit drukt de kosten aanzienlijk. Een ‘normale’ bak kost circa f. 24 miljoen, terwijl de kleinere bak uitkomt op circa f. 14 a f. 15,5 miljoen. Het automatische systeem dat de bussen naar hun parkeerplaats brengt kost circa f. 125.000 per plaats. Het plan werd gemaakt in opdracht van de Dienst Ruimtelijke Ordening.

Reageer op dit artikel