nieuws

Stichting Intranet begint netwerk voor de bouw

bouwbreed Premium

Op de beurs Gebouw ’96 in de RAI te Amsterdam presenteerde HDM Uitgeverij een nieuw netwerk voor de bouw. Het heet Intrabouw en is een initiatief van de Stichting Intranet Bouw. Kenmerkend is de combinatie van een gesloten netwerk (een ‘intranet’) met de toegang tot het wereldwijde Internet.

De locatie van de ‘site’ op Internet is http://www.intrabouw.nl. De site biedt de nodige informatie over Intranet Bouw, maar geen toegang tot het gesloten netwerk. De gebruikers moeten daarvoor een ‘account’ nemen bij Intranet en ke dan bellen naar de besloten ‘server’, voorlopig alleen via een telefoonnummer of een ISDN-aansluiting in ‘s-Hertogenbosch. Er komen ook lokale inbelnummers, zodat de gebruikers niet meer dan het basistarief aan telefoonkosten kwijt zijn.

Een account bij Intranet wordt gratis, maar er worden wel kosten berekend voor het inrichten van een ‘homepage’. Vooralsnog hoeft er niet betaald te worden voor de toegang tot Internet en het gebruik van de leveranciersdiensten, maar in de toekomst zullen daarvoor wel facturen worden verstuurd.

Naar verwachting ke vanaf medio 1997 de kosten van Intranet Bouw met de opbrengst daarvan worden gedekt. Er wordt gestreefd naar 8000 gebruikers en 100 leveranciersdiensten in het jaar 2000.

De Stichting Intranet Bouw kent deelnemers, die hun diensten ter beschikking stellen. Het zijn onder meer het Sociaal Fonds Bouwnijverheid, het KNMI, CTB, Nebic, de Zuid Nederlandse Aannemersvereniging, Nebicom, PTT Marktgroep MKB en HDM Uitgeverij. Er wordt ook gewerkt aan een nieuwsdienst voor de bouw en uiteraard aan een WWW-pagina met ‘links’ naar andere voor de bouw interessante sites.

Toekomst

De filosofie van Intranet Bouw is dat de bouw behoefte heeft aan zowel toegang tot Internet als een eigen, gesloten netwerk volgens de standaard technologie van het World Wide Web. Het open Internet biedt nu eenmaal niet voldoende veiligheid om bedrijfsinformatie te versturen en zaken te doen, stellen de initiatiefnemers.

Uit een recent onderzoek van het NVOB blijkt, dat er in de bouw nauwelijks belangstelling bestaat voor informatietechnologie (IT). Desondanks ziet H.J.A.H. Hendriks, directeur van HDM Uitgeverij te Hoofddorp, de toekomst van Intranet Bouw positief in. “De kleine aannemers zijn niet geinteresseerd, maar wij richten ons dan ook op een middengroep van architecten, adviseurs en facility managers”, aldus Hendriks.

Reageer op dit artikel