nieuws

Staalbedrijf Oskomera klimt uit diep dal

bouwbreed Premium

Staal- en gevelbouwer Oskomera is door een diep dal gegaan. Na een faillissement eerder dit jaar staat het staalconstructiebedrijf weer op eigen benen. Bij de doorstart stak Bailey Technogroup International de helpende hand toe.

“Oskomera had niet failliet hoeven gaan als huisbankier ABN Amro de geldkraan niet had dichtgedraaid”, meent Anton van Osch, directeur/eigenaar Oskomera. Maanden na de deconfiture is in zijn stem nog wrok waar te nemen. “We hadden begin dit jaar een goede orderportefeuille en alleen door een verlieslatend po in Berlijn zijn we in de problemen gekomen. Ik heb geweigerd de onderneming failliet te laten gaan.”

Het po in Berlijn betrof de bekleding van een groot kantorencomplex aan de Holzmarktstrasse, het zogenaamde Hom-po. Aannemer Arge, een samenwerkingsverband van drie internationale bouwdochters van de Hollandsche Beton Groep, had Oskomera en Rewa de opdracht van f. 12 miljoen gegeven. Al bij het begin ging het fout met bijvoorbeeld de maatvoering. Arge, en dan vooral de Duitse bouwer Raulf, leed aanzienlijke verliezen en dook over 1995 in de rode cijfers. Naar nu blijkt werd Oskomera meegezogen.

Van Osch: “Als Hom zonder technische problemen was afgerond hadden we niet failliet hoeven gaan. We hebben onze les geleerd, nooit meer een VOF met een andere partner (Rewa) en nooit meer zo’n groot po in Duitsland. Nadat de bank begin dit jaar de kredietkraan dichtdraaide, heb ik tot april van dit jaar zonder enige vorm van eigen vermogen doorgewerkt. Via een bankier werden we in contact gebracht met Bailey Technogroup International die na het faillissement op 17 april de doorstart financierde. We zijn verder gegaan met 90 van de 170 medewerkers.”

Voor Van Osch was daarmee de kous nog niet af. Hij vond het noodzakelijk om de onderneming weer los te kopen van Bailey, die overigens ook een faillissement achter de rug heeft. Een belegger financiert de uitkoop en betaalt de achter gestelde lening aan Bailey terug, maar waarom? Van Osch: “We pasten toch niet geheel bij elkaar. De Vries Robbe (dochter van Bailey) en Oskomera vulden elkaar niet aan. We zitten toch meer in het traject van ontwerpen en bouwen, terwijl De Vries Robbe minder de kant van de architectuur uitgaat. Doordat we kwa ambitie niet bij elkaar pasten, was het niet verstand om onder de vleugels van Bailey door te gaan. Duidelijk voor de markt is dat we nu weer op eigen benen staan en hard aan Oskomera II werken.”

Door opdrachten van onder andere Multi Vastgoed is de orderportefeuille f. 25 miljoen groot en is er zicht op opdrachten tot de zomer van 1997. Van Osch: “We blijven een staal- en gevelbedrijf dat zeer hoogwaardige producten levert. Maar we zijn nu wel een stuk flexibeler. Gezien de slechte markt voor staalbouw hadden we voor het faillissement teveel mensen in dienst. Via tijdelijke contracten vangen we nu de pieken op. Financieel staan we er redelijk voor. Er is voldoende risicodragend vermogen om te werken.”

Reageer op dit artikel