nieuws

Schiphol wordt strenger voor lawaaivliegtuigen

bouwbreed Premium

Schiphol wil de nachtperiode waarin de meest lawaaiige vliegtuigen niet mogen starten en landen verlengen. Het start- en landverbod geldt nu tussen 23.00 en 06.00 uur. De luchthaven wil deze periode volgend jaar verlengen naar 18.00 tot 08.00 uur.

Dat staat in het Gebruiksplan 1997 van Schiphol dat is aangeboden aan minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat. Daarin staat hoe Schiphol het groeiende vliegverkeer binnen de wettelijke geluidzones gaat opvangen.

Voor volgend jaar gaat Schiphol uit van ongeveer 333.000 starts en landingen, 4 procent meer dan dit jaar. Dat past binnen de dan geldende geluidzones. De luchthavendirectie houdt wel rekening met een sterkere groei, zodat eventueel scherpere maatregelen nodig zijn.

Vanaf 1 november geldt een dubbele toeslag voor de meest lawaaiige vliegtuigen (de zogenoemde hoofdstuk 2-toestellen). Ook vallen er meer vliegtuigen onder die categorie. Verder wordt onderzocht of aanpassingen van startprocedures en aanvlieghoogtes het lawaai ke verminderen.

Volgend jaar moet een systeem klaar zijn waarbij het lawaai-niveau van een vliegtuig wordt afgewogen tegen het economisch belang van de verbinding die met dat toestel wordt onderhouden. Wegens onderhoud aan, en verlenging van de Kaagbaan gedurende ongeveer drie maanden in 1997 heeft Schiphol overigens ontheffing gevraagd van de geluidsnormen.

Reageer op dit artikel