nieuws

Rotterdam wil zwaar vervuilde grond ook in De Slufter

bouwbreed Premium

De Slufter bij de Maasvlakte, een stortplaats voor licht verontreinigde bagger, is wellicht ook geschikt voor zwaar vervuilde grond uit de Rotterdamse havens. Dat vindt het Gemeentelijk Havenbedrijf in Rotterdam. De Milieudienst Rijnmond onderzoekt deze mogelijkheid, zo bevestigt een woordvoerder.

De zwaar vervuilde bagger gaat nu nog naar de Papagaaienbek, eveneens bij de Maasvlakte. Dat depot is speciaal aangelegd voor zeer vuile grond, maar raakt over enkele jaren vol. De Slufter biedt nog ruimte tot 2010.

Volgens het Havenbedrijf is het gebruik van de Slufter voor zeer vuile bagger verantwoord. Sinds de aanleg van de stortplaats tien jaar geleden is gebleken dat de baggerspecie minder vervuild is dan aanvankelijk werd gedacht. De lozingen op de Rijn zijn fors teruggebracht. Bovendien is gebleken dat het chemisch afval beter hecht aan kleideeltjes dan was voorzien. Daardoor is de kans op lekkage van giftige stoffen uit de Slufter ook kleiner geworden.

Reageer op dit artikel