nieuws

Rotterdam handhaaft plan grote moskee

bouwbreed Premium

Wethouder H. Meijer van Rotterdam wil een omstreden plan voor de bouw van een grote moskee in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk doorzetten. Hij neemt afstand van een protestactie, waarbij buurtbewoners varkenskoppen en -oren op het gebouw spijkerden waar de moskee moet komen.

Niet alleen de omwonenden van de plek zijn tegen, ook de deelgemeente ziet het plan niet zitten, hoewel zij de actie wel afkeurt. De locatie naast het Schuttersveld is ongeschikt voor een grote moskee, zo vindt de deelgemeente. Bovendien is het de laatste plek in de wijk waar dure koopwoningen ke komen, voor oud-wijkbewoners die naar de rand van de stad zijn verhuisd maar nu terugwillen naar hun oude buurt. “De bouw van dergelijke woningen in achterstandsbuurten is officieel beleid van de gemeente Rotterdam”, zegt woordvoerder P. Schepers van de deelgemeente.

Wethouder Meijer vindt echter dat zowel de moskee als de koopwoningen en ook recreatieve voorzieningen op de locatie mogelijk zijn. Hij maakte in een persverklaring bezwaar tegen de bewonersacties die de religieuze overtuiging van de moslims in Rotterdam kwetsten.

Fusie

De moskee in het voormalig jongerencentrum De Fiets moet twee kleinere moskeeen in Crooswijk en Het Oude Noorden vervangen. De twee moskeebesturen willen fuseren en hebben de gemeente om een nieuwe, grotere ruimte verzocht.

Meijer kwam eerder in aanvaring met CP’86, die gewelddadige protestacties opzette tegen het plan om een moskee te vestigen in het voormalige Zuiderparkhotel in Rotterdam-Zuid. De wethouder kreeg vanwege deze zaak enkele klappen van een fractiemedewerker van CP’86 in de gangen van het stadhuis. Het is onduidelijk of CP’86 ook achter de protestactie met varkensdelen zit tegen de moskee aan het Schuttersveld.

Reageer op dit artikel