nieuws

Rel tussen aandeelhouder en directeur van Betonson

bouwbreed Premium

Door problemen bij een onderdeel van Betonson is er een fikse ruzie ontstaan tussen de algemeen directeur, Frans Smulders, en de eigenaresse, Van Nieuwpoort Beheer in Gouda. Een rechter zal de partijen tot zinnen moeten brengen.

“De heer Smulders heeft vorige week zelf ontbinding van zijn arbeidscontract gevraagd en is niet door ons geschorst”, stelt directeur G.A. van Nieuwpoort van Van Nieuwpoort Beheer uit Gouda met kracht, dit naar aanleiding van berichten in de media dat Smulders zou zijn geschorst door de raad van commissarissen.

Waar draait het om? Van Nieuwpoort Beheer nam in februari van dit jaar de aandelen Betonson over van een aantal participatiemaatschappijen en Smulders. Bij een dergelijke transactie verklaren de verkopers dat er sprake is van een goede overeenkomst. Al snel kwam aan het licht dat bij de productgroep Elementen problemen zaten en wel zulke dat het resultaat van Betonson over 1996 aanzienlijk onder druk kwam te staan. Van Nieuwpoort zegt dat bij de aankoop nog geen sprake was van problemen bij Elementen. “Het kwam voor ons echt uit de lucht vallen”, aldus Van Nieuwpoort. “Het is de verantwoordelijkheid van Smulders om dat ons de melden. Hij kan toch achteraf constateren dat er een fout is gemaakt. We beschuldigen hem nergens van en deze rechtszaak willen we ook niet”, aldus Van Nieuwpoort. “We hebben hem in overweging gegeven dat de verklaring die bij de verkoop werd opgesteld achteraf bezien misschien niet juist was.”

Op de vraag aan de directeur van Van Nieuwpoort Beheer als Smulders deze confessie wel had gedaan, de oud-aandeelhouders en de accountant (Moret Ernst en Young) zouden worden aangepakt, is Van Nieuwpoort vaag. “We zijn in gesprek om tot een goede oplossing te komen. Het draait bij het zakendoen om geld, dus ook hier.”

In het Eindhovens Dagblad verklaart Smulders “dat hij de garantieverklaring naar eer en geweten heeft afgelegd”. De terugval zou komen door de slechte winter en een niet te voorziene ontwikkeling bij Elementen.

Van Nieuwpoort wil wel toelichten hoe het Betonson in Son nu verder vergaat. “Door de problemen bij Elementen staat het resultaat van de gehele groep onder resultaat. Op korte termijn zal bekend zijn hoe we de afdeling gaan aanpakken. Nu is in ieder geval alles onder controle.” Over het jaar 1995 werd door Betonson bij een omzet van f. 196,9 miljoen een resultaat geboekt van f. 6,6 miljoen, dat laatste was een terugval van f. 0,585 miljoen. Jaarverslag Betonson 1995: “Een toename van de omzet en resultaat is te verwachten als de gevolgen van de winter ke worden ingehaald.”

In het overnamebericht meldde Van Nieuwpoort Beheer een omzet te hebben die ruim boven de f. 400 miljoen ligt. Het bedrijf is met 950 mensen actief in Nederland, Duitsland en Belgie in de sector bouwmaterialen. Tot de groep behoort bijvoorbeeld Van Tricht en De Boo Holding, die men eind 1994 overnam.

Reageer op dit artikel