nieuws

Referendum over Noordzuidlijn

bouwbreed

De nieuw aan te leggen ondergrondse Noordzuidlijn in Amsterdam wordt zo goed als zeker onderwerp van een referendum. Wethouder J. van der Giessen kreeg maandagochtend uit handen van het Platform Metro de eerste 242 handtekeningen.

De gemeenteraad neemt woensdag een besluit over de ondergrondse. De lijn moet vanaf 2005 Amsterdam Noord verbinden met het zuidelijk deel van de stad. De aanleg kost circa f. 2 miljard. Amsterdam verwacht dat de metro vanaf 2005 in totaal 160.000 mensen per dag vervoert.

Met name in De Pijp is de weerstand tegen de komst van de lijn groot. Een belangrijk deel van het trace loopt onder de Ferdinand Bolstraat door, vlakbij de bekende Albert Cuypmarkt. Ondernemers vrezen omzetverlies en bewoners zijn bang voor schade aan de funderingen van hun huizen.

Het Platform Metro krijgt na de raadsbeslissing van woensdag drie weken de tijd om 6048 handtekeningen te verzamelen. Die zijn nodig voor het inleidend verzoek tot het houden van een referendum. Na goedkeuring door B en W moet het platform binnen zes weken in totaal 18.142 handtekeningen binnen hebben.

Het referendum krijgt een correctief karakter. Dat houdt in dat de gemeenteraad eerst een besluit neemt, waarna de burgers ke aangeven of ze het ermee eens zijn.

Reageer op dit artikel