nieuws

Presto eist bouwstop nieuwe woonwijk

bouwbreed Premium

De Groningse fabriek Presto Verfindustrie BV heeft de bestuursrechter gevraagd de bouwvergunning van de eerste fase van de nieuwe woonwijk De Meeuwen in Groningen te schorsen.

De woonwijk is naast de verffabriek gepland. Het bedrijf is bang dat het in de toekomst niet kan uitbreiden. De rechter stelde Presto onlangs in het ongelijk zodat de bouw niet hoeft worden stilgelegd.

De nieuwe woonwijk wordt gerealiseerd op het terrein van de voormalige Aagrunol-fabriek dat voor f. 100 miljoen is gesaneerd. De bouw omvat 400 woningen, waaronder eengezinswoningen, appartementen en 30.000 m2 kantoorruimte en vindt plaats in opdracht van poontwikkelaar Mabon uit Rijswijk (ZH).

De woningen worden fasegewijs gebouwd door de aannemers Bouwborg-Ballast Nedam te Groningen, Wilma Bouw BV uit Groningen en het in Leeuwarden gevestigde BML Bouw. Met de bouw is een bedrag van ongeveer f. 80 miljoen gemoeid. Oving Architekten BV te Groningen en Inbo/Gjalt De Jong Architekten BNA in Drachten waren verantwoordelijk voor het ontwerp. De oplevering van de eerste fase is naar verwachting medio volgend jaar. De hele woonwijk moet in 2001 klaar zijn.

Presto tekende protest aan tegen de eerste fase, de bouw van 120 woningen, die afgelopen juli van start ging. De directie wilde geen toelichting geven op de vraag waarom men de bouwvergunning aanvocht. Woordvoerder T. Zaal van de gemeente Groningen meldt dat de gemeente reeds lange tijd onderhandelingen voert met Presto over verplaatsing van de fabriek. Deze onderhandelingen gaan ondanks deze affaire gewoon door, aldus Zaal.

Reageer op dit artikel