nieuws

Philips laat Nederland links liggen bij investering

bouwbreed Premium

Philips bouwt een nieuwe chipfabriek, waarmee een investering van meer dan f. 1,7 miljard is gemoeid, niet in Nederland. Het elektronicaconcern kiest uit locaties in andere Europese landen, de Verenigde Staten en Azie, waar regeringen met aantrekkelijke financiele aanbiedingen schermen.

Philips’ topman van de halfgeleider-divisie, A. van der Poel, zegt in een vraaggesprek met het Polytechnisch Tijdschrift dat Nederland is afgevallen als mogelijke vestigingsplaats. “In ons land is Nijmegen natuurlijk de aangewezen plaats. Maar daar hebben ze al genoeg te doen. De investering voor een geavanceerde mega-fabriek bedraagt een miljard dollar. Met dat soort bedragen spelen financiele prikkels van plaatselijke regeringen een zeer belangrijke rol.”

Van der Poel noemt het “zeer waarschijnlijk” dat Philips volgend jaar een aankondiging doet over de bouw van een nieuwe chipfabriek. De nieuwe productie-eenheid wordt vermoedelijk een samenwerkingsverband.

Van der Poel: “Met de hoge investeringen zijn partnerships steeds belangrijker. We werken al samen met SGS-Thomson, IBM en het Taiwanese TSMC. Zij zijn de meest waarschijnlijke kandidaten.” De divisie voor halfgeleiders en componenten was de afgelopen jaren de belangrijkste winstbron voor Philips. De divisie was vorig jaar goed voor een bedrijfsresultaat van f. 2,2 miljard. Aanvankelijk had Philips dit jaar al de nieuwe mega-investering willen aankondigen, maar de teruggang op de chipmarkt noodzaakte de onderneming tot een pas op de plaats.

Dalen

Onderzoekers verwachten dat de wereldwijde omzet dit jaar zal dalen van 151 miljard dollar tot 137 miljard dollar. “Maar we houden vol dat we het beter zullen doen dan de markt, we maken immers geen geheugenchips”, aldus Van der Poel.

Begin dit jaar maakte Philips al bekend dat de onderneming f. 800 miljoen investeert in uitbreiding van zijn chipfabriek in Nijmegen, de grootste fabriek voor halfgeleiders in heel Europa. De twee belangrijkste productie-eenheden daar breiden hun capaciteit uit van jaarlijks 319.000 tot meer dan 540.000 wafers. Op deze plakken worden onder uiterst schone omstandigheden chips aangebracht.

Reageer op dit artikel