nieuws

Opnieuw positieve uitspraak in zaak asbestslachtoffer

bouwbreed

De nabestaanden van een asbestslachtoffer krijgen f. 25.000 als voorschot op een schadevergoeding van de Rotterdamse Droogdokmaatschappij (RDM). Dat heeft president van de rechtbank in Rotterdam mr. J. Mendlik gisteren bepaald. De nabestaanden hadden vorige week om f. 100.000 schadevergoeding gevraagd.

De overleden Rotterdammer J. de Bruin leed aan long- en buikvlieskanker, veroorzaakt door op zijn werk ingeademde asbestvezels. Aanvankelijk werkte de man bij de RDM-Heijplaat. Na het faillissement van het RSV-concern in 1983, waar het bedrijf onderdeel van uitmaakte, kwam De Bruin in dienst bij de ‘doorgestarte’ nieuwe RDM. Dat bedrijf weigerde steeds schadevergoeding te betalen. De tien jaar geleden vervroegd uitgetreden werknemer zou de asbestkanker bij het oude bedrijf hebben opgelopen. De beslissing van de rechtbank schept een precedent voor de veertig andere voormalige werknemers van RDM, die de ziekte hebben opgelopen.

De rechtbank verlaagde het toegekende voorschot omdat De Bruin pas drie maanden voor zijn dood op hoge leeftijd ernstig ziek werd.

De afgelopen maanden hebben tien slachtoffers van asbestkanker of hun nabestaanden via verscheidene rechtbanken in het land vergoedingen afgedwongen op grond van geleden materiele schade en smart. Meestal betreft het een voorschot van f. 75.000 in afwachting van een definitief schaderegeling via een bodemprocedure. Inmiddels liggen er 450 claims.

Het Rotterdamse Comite Asbestslachtoffers, dat de belangen behartigt van asbestslachtoffers en nabestaanden, heeft te maken met een stijgend aantal meldingen van ziektegevallen. Het comite schat dat de komende twintig jaar nog 10.000 tot 20.000 mensen overlijden aan de gevolgen van ingeademde asbestvezels.

Reageer op dit artikel