nieuws

Nieuwe cv-ketel (Blauwe Engel II) drukt resultaat Atag

bouwbreed Premium

De aanloopkosten van de productie van de nieuwe combi-cv-ketel Blauwe Engel II heeft de kwartaalwinst van Atag fors onderuit gehaald. De onderneming verdiende in het derde kwartaal van dit jaar f. 1,3 miljoen, vergeleken met f. 4,5 miljoen een jaar geleden.

De nieuwe ketel is volgens Atag goed ontvangen, maar de aanloopkosten waren aanzienlijk hoger dan voorzien. Ook in het vierde kwartaal ondervindt de onderneming nog de gevolgen. Mede daardoor verwacht Atag voor heel 1996 een daling van de winst uit gewone bedrijfsuitoefening met 30 tot 40 procent.

Bij de publicatie van de halfjaarcijfers afgelopen juli stelde Atag de winstverwachting al eens bij. Doordat verbeteringen bij overgenomen bedrijven meer tijd kostten, kwam de onderneming terug van de voorspelling dat het resultaat zou verbeteren. Atag voorspelde toen nog een vergelijkbare score als vorig jaar.

De onderneming uit Ulft gaf drie weken geleden een tweede winstwaarschuwing. Aanleiding was toen de prijsdruk op de markt voor keukenapparatuur, als gevolg van de grotere concurrentie. Met name Duitsland, waar Atag sterk aanwezig is, kampt met overcapaciteit en terughoudende consumenten. De onderneming meldt wel dat de integratie van de ondernemingen die de afgelopen twee jaar in Duitsland zijn overgenomen, volgens plan verloopt.

Een reeks overnames stuwde de omzet van Atag wel omhoog, met 24 procent van f. 573,8 miljoen in de eerste negen maanden van vorig jaar tot f. 714,5 miljoen dit jaar. De nettowinst over de eerste drie kwartalen is echter met 28 procent gedaald van f. 19,2 miljoen vorig jaar tot f. 13,8 miljoen dit jaar.

Reageer op dit artikel