nieuws

‘Nederland is doodsbang voor modernisering’

bouwbreed

“Men heeft er in Nederland geen benul van dat het land middenin een proces van modernisering zit dat niet te beheersen is. De politiek bestaat uit het tegenstribbelen tegen het onvermijdelijke. Men is doodsbang voor modernisering.”

Op het seminar over ‘Toekomstvisies’ dat De Weger Adviesgroep woensdag in Rotterdam heeft belegd was architect Rem Koolhaas het meest uitgesproken. Het seminar was belegd om te ‘vieren’ dat de structuur van het bedrijf is veranderd. Elk onderdeel (De Weger, Iwaco, Svasek, Zandvoort Ordening en Advies en OMA) is nu een aparte bv, die onder de Adviesgroep functioneert. Koolhaas’ bureau OMA is nog steeds de meest opvallende eend in deze bijt.

Hoe verschillend de invalshoeken ook waren van de econoom prof. Bomhoff, de ex-wethouder van Rotterdam Smit en Koolhaas – de eerste had het over de Gouden Eeuw, de tweede over hedendaags ruimtelijk beleid en de derde over Hong Kong – er was wonderwel een rode draad: probeer minder te sturen tegen onvermijdelijke trends in en profiteer meer van de dynamiek van moderisering.

Net als in de Gouden Eeuw zou er meer concurrentie tussen (zelfstandiger) steden moeten komen, vond Bomhoff. Smit toonde aan dat ruimtelijk beleid veelal op ficties is gebaseerd en uiteindelijk zonder effect. Die lijnen kwamen samen in de beschrijving die Koolhaas gaf van de ontwikkelingen rond Hong Kong, in het zestal steden rond de Pearl River Delta. Daar wordt per jaar 500 vierkante kilometer stad bijgebouwd. ‘Elk jaar een Groen Hart vol’. Het is een omgeving waar alles kan en een overvloed aan plannen is. Bruggen van tientallen kilometers lang worden aangelegd terwijl het nog de vraag is waar ze precies eindigen. De onderlinge concurrentie leidt tot het benadrukken en uitbuiten van de verschillen. “Voor de snelheid waarmee deze ontwikkelingen plaatsvinden is onze kennis niet meer adequaat. Nederland is niet los te zien van deze globalisering. Maar er is hier geen benul van dat het land middenin een proces van modernisering zit dat niet te beheersen is. De politiek bestaat uit het tegenstribbelen tegen het onvermijdelijke, want men is doodsbang voor modernisering”, aldus Koolhaas.

Reageer op dit artikel