nieuws

MKB in Nederland presteert goed

bouwbreed Premium

Bedrijven met tussen de 100 en 1000 werknemers, de zogenoemde middelgrote bedrijven, doen het in Nederland goed. Ze zorgen voor een flinke groei van de werkgelegenheid en de ontwikkeling van de omzet is relatief gunstig. In vergelijking met omringende landen doen de Nederlandse middelgrote bedrijven het goed.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Economische Instituut voor het Midden- en kleinbedrijf (EIM) in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Aanleiding tot het onderzoek was de veronderstelling dat ons land relatief weinig middelgrote bedrijven zou hebben. Ook de groei in deze sector zou minder zijn dan in andere landen.

In Nederland zijn bijna vierduizend middelgrote bedrijven, wat de vergelijking met het buitenland prima kan doorstaan. Deze bedrijven scheppen samen ongeveer 20.000 banen per jaar.

De veronderstelling dat er meer dan in andere landen sprake zou zijn van stagnatie in de groei, wordt door de onderzoekers niet onderschreven.

Een kwart van de middelgrote bedrijven die na 1980 zijn opgericht heeft binnen tien jaar een omvang van meer dan vijfhonderd werknemers bereikt. Bijna eenderde van de middelgrote bedrijven behoort tot de snelle groeiers en dat is internationaal een goed resultaat.

Bij de 450 middelgrote high-techbedrijven blijven de inspanningen op het gebied van onderzoek iets achter bij andere landen. Wel ontstaan er bij deze bedrijven jaarlijks gemiddeld drie keer zoveel banen als bij andere middelgrote bedrijven.

Reageer op dit artikel