nieuws

Maatregelen Erasmusbrug duren nog zeker maanden

bouwbreed Premium

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is het effect van overmatig trillende tuikabels opgetreden door het zogenaamde verschijnsel regen- windtrillingen van kabels en buizen. Het resultaat was een grotere slingering van de brugligger door een interactie tussen brugligger en tuikabels. Een definitieve oplossing van het probleem valt niet binnen een half jaar te verwachten.

Heel voorzichtig kwam Gemeentewerken Rotterdam gisterenmiddag met de eerste conclusie naar buiten over de heen en weer zwiepende tuien en het bewegen brugdek van de Erasmusbrug. De combinatie van regen en een bepaalde windrichting maakten dat de tuien op maandag 4 november te hevig in beweging kwamen. “Het verschijnsel was niet van te voren te meten en te bereken. Het is nog steeds niet mogelijk om van te voren zo’n fenomeen aan te tonen,” aldus Cees de Wijs, algemeen directeur Gemeentewerken. “Elk ander ontwerp waar een tui wordt toegepast had dit ke overkomen. Het heeft dus niet te maken met het feit dat de brug zo is ontworpen door de architect Ben van Berkel.”

Het eerste rapport is door het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR), Gemeentewerken en drie buitenlandse deskundigen opgesteld. De Wijs denkt minimaal een halfjaar nodig te hebben om tot een definitief advies te komen aan het college van bestuur. “De tijdelijke maatregelen voldoen en blijven zeker zitten. Meten, analyseren, meten analyseren, beproeven, technische effecten bekijken, daar gaan we ons mee bezig houden. Zes maanden onderzoeken lijkt veel, maar dat is het niet. We moeten iets gaan uitvinden dat nog niet is uitgevonden.”

Oplossingen

In het rapport ‘Trillen tuikabels Erasmusbrug 4 november 1996’ worden oplossingen aangegeven die vier richtingen uitgaat: het aanpassen van de oppervlakte van de tuimantels, aanpassing van de bestaande dempingsconstructie, het koppelen van de tuikabels, of een combinatie van de drie bovenstaande oplossingen.

De Wijs: “De opdracht is wel om te zoeken naar een oplossing die het aanzien zo weinig mogelijk aan tast. We zullen zeker de deskundigheid van Ben van Berkel gebruiken als we tot een definitieve oplossing gaan komen. Maar ook aannemer Grootint zal als het moet door ons in het onderzoekstraject worden geraadpleegd.”

Reageer op dit artikel