nieuws

‘Leermeesterschap niet gebonden aan leeftijd’

bouwbreed Premium

Ruim 800 ervaren bouwvakkers bezochten de ‘Week van de leermeester’ die in de regio Noord-Oost werd gehouden. Een derde van het aantal bezoekers volgde een orientatiecursus de overigen gingen op herhaling. De Stichting Vakopleiding Bouwbedrijf (SVB) organiseerde de bijeenkomsten omdat er grote behoefte bestaat aan nieuwe leermeesters die beginnende bouwvakkers in de praktijk de fijne kneepjes van het vak bijbrengen.

“In 2000 moet de bouw beschikken over 7300 opgeleide leermeesters”, zegt W. Beun. Hij is regiomanager Noord-Oost van de SVB en bovendien is hij landelijk coordinator van de actie die de SVB voert om meer vakmensen te interesseren voor het leermeesterschap. Volgend jaar moet de Week van de leermeester een landelijk vervolg krijgen. Hoe dit er precies gaat uitzien is nog niet helemaal duidelijk omdat de verschillende regio’s zelf mogen bepalen hoe ze de wervingscampagne gestalte geven.

“De leermeester is heel belangrijk in de bouw”, zegt Beun. “Daarom moeten we tot 2000 zo’n 1000 mensen per jaar interesseren voor de leermeester opleiding.”

Deze opleiding valt in drie onderdelen uit een. Voor potentiele leermeesters is er in de eerste plaats een orientatiecursus. Beun: “Deze duurt een dag. De deelnemers maken kennis met de taken van de leermeester, de nieuwe ontwikkelingen in het leerlingstelsel en de organisatie van de SVB.”

Daarna volgt een vijfdaagse leermeesteropleiding. Deze wordt gedurende een dag per week gegeven. De deelnemers leren onder meer hoe ze leerlingen moeten begeleiden en hoe hun werk te beoordelen. De rest van de week doet de aankomend leermeester praktijkervaring op met het werken met leerlingen. Voor de ervaren leermeester tenslotte is er een herhalingscursus van een dag. “De deelnemers krijgen dan uitleg over de nieuwe ontwikkelingen binnen de bouw en binnen het leerlingstelsel”, aldus Beun. “Aandacht voor het leerlingstelsel is heel belangrijk vanwege de Wet Educatie en Beroepsonderwijs want hierdoor is er veel veranderd.”

Ideale leermeester

“In principe kan iedere ervaren bouwvakker leermeester worden”, aldus Beun. “Het is niet iets dat is gebonden aan een bepaalde leeftijd. Ik ken heel goede leermeesters die net twintig jaar zijn, maar ik ken er ook die de vijftig zijn gepasseerd. Ervaring daar gaat het om.”

Voor de vuist weg geeft hij een profielschets van de ideale leermeester. “Hij verstaat zijn vak en moet dit ke overdragen. Organiseren gaat hem vlot af en hij moet binnen zijn bedrijf plaats voor leerlingen weten te creeren. Verder is het heel belangrijk dat hij het werk van de leerling kan en wil beoordelen.”

Een ideaal leerbedrijf bestaat daarentegen niet, vindt Beun. “Elk bedrijf heeft specifieke kenmerken of het nu om een grote of om een kleine onderneming gaat. Het beste is als de leerling zowel binnen een groot als binnen een klein bedrijf een deel van zijn opleiding volgt. Dan krijgt hij een totaal beeld van de bouw en daar heeft hij het meest aan.”

H. Ter Bekke van Bouwbedrijf Trebbe, N. Appel van Nevanco en H. Bakker van Pierik zijn timmerman leermeester. Ze maakten van de Week van de leermeester gebruik om een herhalingscursus te volgen. Foto: Jan Drost

Reageer op dit artikel