nieuws

Kabinet houdt vast aan HSL onder Groene Hart

bouwbreed Premium

Het kabinet blijft bij zijn keuze om de hoge-snelheidslijn (HSL) door, en gedeeltelijk via een tunnel onder, het Groene Hart te laten rijden. Dat heeft minister Jorritsma (Verkeer) gezegd voor de TROS-radio. “Dat is het kabinetsstandpunt. Dat blijven wij verdedigen.”

De PvdA-fractie volhardt evenwel in de zogeheten Bos-variant, zo liet Tweede-Kamerlid Van Heemst dit weekeinde via het PvdA-Vlugschrift weten. Berichten dat fractievoorzitter Wallage te kennen zou hebben gegeven een HSL door het Groene Hart niet te zullen blokkeren, kwalificeert Van Heemst als “een misverstand”. “De PvdA-fractie heeft unaniem en zonder voorbehoud voor het Bos-trace gekozen.”

Hij laat tussen de regels door de mogelijkheid open dat de fractie node alsnog instemt met de variant door het Groene Hart. “Mocht het niet lukken het kabinet te overtuigen, dan moet de PvdA een nieuwe afweging maken.”

Gezien de harde opstelling van Van Heemst tot nog toe, kan dat niet zonder gezichtsverlies. Hij zit daar niet zo mee. “Wie geen risico’s neemt, verliest altijd. Het kabinet heeft een kamermeerderheid tegen zich. Dat is nu aan zet.”

D66-fractievoorzitter Wolffensperger zei zaterdag op het partijcongres in Almelo dat het kabinet er goed aandoet heel goed na te denken voor het onaanvaardbaar wordt uitgesproken in de kwestie rond de aanleg van de HSL.

“Een regering kan zich het maar een keer permitteren iets door de strot van een meerderheid van het parlement en het Nederlandse volk te duwen.”

Bosvariant

De Tweede Kamer is in meerderheid tegen het Groene-Harttrace. De meeste kamerleden kiezen voor de zogeheten Bosvariant voor de HSL. Daarbij komt de flitstrein te rijden tussen Amsterdam en Rotterdam over een nieuwe spoorlijn langs de snelwegen A4/A13.

Voordat het debat over het HSL-traject enkele weken geleden kon worden afgerond, hebben de ministers gevraagd om een schorsing om de kwestie opnieuw te ke bespreken in het kabinet. Dat zal komende vrijdag gebeuren. Jorritsma wilde niet vooruit lopen op dat interne gesprek, maar gaf al wel aan dat de regering blijft vasthouden aan het Groene-Harttrace.

De Kamer hervat medio december de flitstrein-discussie.

Reageer op dit artikel