nieuws

Jubilerend Zwarte Corps op zoek naar vakcentrale

bouwbreed Premium

De vijftigjarige machinistenbond Het Zwarte Corps (HZC) zoekt aansluiting bij een van de drie vakcentrales in Nederland. Voorzitter L. Middendorp hoopt eind volgend jaar de keus te hebben gemaakt. “Zonder aansluiting krijgen wij het moeilijk als kleine vakorganisatie”, zei hij bij de start van het vijftigjarig jubileumfeest.

HZC is een beroepsorganisatie voor machinisten op kranen en grondverzetmachines. De bond is partij bij de bouwcao. Van de ongeveer 13.000 machinisten organiseert HZC er ruim 10.000. Daarmee is het een begeerde bruid voor zowel FNV, CNV als MHP. HZC sluit geen enkele centrale uit.

HZC is beschikbaar op de vakbondshuwelijksmarkt omdat de vakcentrale AVC onlangs fuseerde met de FNV.

De machinistenbond voelde er toen niets voor om op te gaan in de Bouw- en Houtbond FNV.

“Daarmee zouden wij onze herkenbaarheid verliezen. Onze leden vinden het belangrijker dat wij ze individueel ke bijstaan en voorzien van informatie over het vak dan dat wij een cao voor ze afsluiten. Maar misschien moeten wij onze randvoorwaarden bijstellen”, zegt Middendorp.

Niet aan caotafel

De HZC-voorzitter hecht sterk aan die eigen identiteit maar ziet in de ontwikkelingen bij andere bonden mogelijkheden voor zijn club. Binnen de FNV en CNV vindt een schaalvergroting plaats die moet leiden tot herkenbare vakgroepen. Daar kan HZC er een van worden.

Dan verliest Middendorp wel zijn plaats aan de caotafel omdat er anders twee bonden van dezelfde vakcentrale onderhandelen.

De vakcentrale voor middelbaar- en hoger personeel MHP, die geen grote bouwbond heeft, wil de vleugels uitslaan. De machinisten hebben historisch echter geen binding met de witte boorden.

Reageer op dit artikel