nieuws

Jonge monumenten in Zuid-Holland

bouwbreed Premium

Voor het landhuis Groot Haesebroek, waarvan de foto de imposante entree toont, liet architect Henri van de Velde in 1928 speciale bakstenen bakken. Voor het museum dat de familie Kroller-Muller bij hun villa in Wassenaar wilden bouwen bleek het terrein te klein; dat is toen op de Hoge Veluwe terechtgekomen. Tijdens de jaren dat hij aan het ontwerp werkte woonde de Belgische architect in een houten huis ter plekke.

Dit is een van de curieuze voorbeelden die te vinden zijn in het boek ‘Architectuur en stedebouw in Zuid-Holland 1850-1945’. Het is het vijftiende deel in een serie die de resultaten weergeeft van de landelijke inventarisatie van potentiele jonge monumenten. Van voor 1850 was al bekend wat er in het land te vinden is. Het inventarisatiepo, en de selectie die nu plaatsvindt, moet inzicht geven wat het behouden waard is na 1850. Het rijk geillustreerde boek is uitgegeven door Waanders en kost f. 35; ISBN 90 400 9722 4.

Reageer op dit artikel