nieuws

In ’97 start aanleg HOV-net Utrecht

bouwbreed Premium

De gemeente Utrecht verwacht halverwege 1997 te ke starten met de aanleg van een vrije busbaan tussen het Centraal Station en De Uithof. Dit HOV- trace (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) is de eerste fase van een netwerk van treinen en bussen waarmee Utrecht een goed alternatief wil bieden voor het autoverkeer naar en in de stad.

De lijn voert vanaf het station door de binnenstad naar het oostelijk deel van de stad en vormt samen met een tweede nog aan te leggen HOV-verbinding ‘Om de Zuid’ de basis van het toekomstige HOV-netwerk in Utrecht.

Het netwerk voorziet in een koppeling van het trace CS-De Uithof aan de HOV-verbinding naar Leidsche Rijn, waardoor tevens een directe verbinding tussen westelijk en oostelijk Utrecht en de binnenstad ontstaat.

De plannen zijn onderwerp geweest van heftige discussies met bewoners en andere belanghebbenden. Waar mogelijk heeft dit geleid tot enkele aanpassingen.

De totale kosten van de uitvoering bedragen f. 186,5 miljoen. Op 5 procent na worden alle kosten gedragen door het rijk.

Reageer op dit artikel