nieuws

Hogesterktebeton kan tot 40 procent lichter

bouwbreed Premium

Het gewicht van hogesterktebeton kan met 40% worden verminderd. Dat bleek bij de uitvoering van een gevel van een kantoorgebouw te Dusseldorf, gebouwd door Philipp Holzmann AG. Volgens een artikel in het tijdschrift ‘Beton’ was het niet mogelijk om de betreffende gevel in gewoon beton of in staal uit te voeren.

Daarom is voor dit po een betonsoort ontwikkeld met een druksterkte van ca 40 N/mm2 en een gewicht van 1350 kg/m3. Er is gebruik gemaakt van microsilica om de hoge druksterkte te bereiken. Van het gehalte aan cement werd 10% door microsilica vervangen, toegevoegd als suspensie. Het gewicht bleef laag door de toepassing van Liapor geexpandeerde kleikorrels en Liapor zand 0-4 mm. Tijdens het storten bleek, dat het beton meer verdicht moest worden dan gewoon beton. De lichte toeslagstof in combinatie met de microsilica verminderen namelijk de vloeibaarheid. Volgens het artikel in ‘Beton’ betekent de ontwikkeling van het lichte hogesterktebeton een enorme uitbreiding van de toepassingsmogelijkheden van beton.

Reageer op dit artikel