nieuws

Hergebruik Entrepotgebouw stelt architect en kopers teleur

bouwbreed Premium

Architectenbureau Cepezed heeft zich teruggetrokken van het werk, elf van de ruim honderd kopers bereiden een kort geding voor. De verbouwing door projectontwikkelaar Mabon van het monumentale Entrepotgebouw op de Kop van Zuid in Rotterdam was een po dat tot de verbeelding sprak maar loopt voor menigeen nu uit op een teleurstelling.

Het uit 1879 stammende Entrepotgebouw is een van de weinige historische relicten die nog herinneren aan de tijd dat de Kop van Zuid een haven was. Er komt een combinatie van winkelruimte, kantoren, horeca en ruim honderd woningen in. Daarvoor heeft poontwikkelaar Mabon heel wat moeite moeten doen. Maar de brochure sprak tot de verbeelding: kopers van enorme ‘lofts’ konden in overleg met een interieurarchitect hun eigen indeling maken, in andere woningen kwamen geprefabriceerde hightech units voor badkamer en toilet, midden in het gebouw zou een groot atrium komen.

Nu het resultaat zichtbaar wordt, voelt een aantal kopers zich om de tuin geleid. Bewoner X van ’t Hoff: “Er zit een essentieel verschil tussen wat de brochure beloofde en hoe het nu veranderd is zonder overleg met de kopers.” Voor Van ’t Hoff gaf de doorslag om al in een vroeg stadium tot koop over te gaan het mooie plaatje van de metalen wand van de hightech unit die via een vide over drie verdiepingen zichtbaar zou zijn. Nu ziet hij dat metaal slechts op een verdieping terug, en dan nog maar gedeeltelijk. De unit is met tegeltjes en gipsplaat minder hightech geworden dan hij verwachtte.

Een aangetekende brief daarover aan Mabon bleef zonder reactie. Na een paar telefoontjes volgde een overleg dat Van ’t Hoff niet opleverde waar hij recht op meent te hebben. Hij is niet de enige koper van een maisonnette over drie verdiepingen die teleurgesteld is; met nog tien anderen bereidt hij nu een kort geding voor. Snelheid is gewenst want de woningen worden waarschijnlijk in de eerste helft van volgend jaar opgeleverd.

Metal-stud wandjes

Voor Mabon ligt de kwestie eenvoudig. De brochure is in een vroeg stadium gemaakt en gaf slechts een impressie van een deel van het po. Later zijn de plannen aangepast. Bij het koopcontract is in een technische omschrijving vastgelegd waar men recht op heeft. En dat is zoals het nu wordt uitgevoerd: metal-stud-wanden met gipsplaat. En al is het nog zo begrijpelijk en jammer dat sommige kopers dat hebben aangezien voor de in de brochure beloofde ‘metal coated’ wanden, Mabon treft daarvoor geen blaam. Regiomanager R. de Jong: “Wij menen te leveren wat is overeengekomen. Dat er bij kopers wrevel is ontstaan kan ik niet verklaren, want er is behoorlijk intensief overleg geweest.”

Architect eruit gestapt

Niet minder teleurgesteld is de architect, al heeft hij met Mabon afgesproken er niet veel woorden aan vuil te maken. Na vijf jaar met het Entrepot bezig te zijn geweest is architect J. Pesman van het Delftse bureau Cepezed twee maanden geleden uit het werk gestapt. Pesman vertelt dat hij zich al enige tijd irriteerde over details die anders werden uitgevoerd dan hij wilde en dat hij naar zijn gevoel steeds minder invloed kreeg. De doorslag gaf dat voor een “wangedrocht” aan installaties werd gekozen, hoewel Cepezed bij het ontwerp van natuurlijke ventilatie was uitgegaan. “Wij hebben een mooi atrium gemaakt en dat wordt nu benut als leidingkoker”, vat Pesman de kwestie samen. In zijn ogen heeft Mabon gekozen voor een onjuist installatie-advies. Er komen “vijf enorme kasten” op het dak die zonlicht zullen wegnemen uit de woningen op het noorden, vreest Pesman. En hij kan voor de gebruikers van de dakterrassen slechts hopen dat de ventilatoren niet te hard zullen loeien.

De vernieuwing van het Entrepot op de Kop van Zuid moet over ongeveer een half jaar zijn beslag hebben gekregen. Van buiten, met twee van de vier hijskranen die behouden blijven, ziet het er stoer industrieel uit. Over wat zich achter de gevels afspeelt zijn de architect en enkele kopers minder te spreken.

Reageer op dit artikel