nieuws

Gelderland steunt fusie Nijkerk en Hoevelaken

bouwbreed Premium

Gedeputeerde Staten van Gelderland sturen deze week een brief naar minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken met het verzoek in te stemmen met de fusie van de gemeente Nijkerk en Hoevelaken. De beide gemeentebesturen hebben zelf om deze fusie gevraagd, wat maar zelden voorkomt.

Nijkerk en Hoevelaken dwarsbomen met het fusievoorstel de plannen van het provinciaal bestuur van Utrecht. Dat wilde de beide Gelderse gemeenten inlijven om Amersfoort meer ruimte te geven. Volgens de provincie Utrecht is de herindeling logisch, aangezien de inwoners van Nijkerk en Hoevelaken voor veel voorzieningen gebruik maken van Amersfoort. Direct nadat de Utrechtse plannen bekend werden besloten de gemeentebesturen tot een fusie. Zij willen liever Gelders blijven. GS ondersteunen het fusieverzoek, omdat zowel de bevolking van beide gemeenten als de gemeentebesturen voor de fusie zijn. De procedures zijn volgens de provincie zorgvuldig doorlopen en er is voldoende onderzoek gedaan naar het draagvlak voor de fusieplannen. De nieuwe gemeente heeft met ongeveer 35.000 inwoners goede toekomstmogelijkheden.

De ministerraad moet binnen zes maanden beslissen over het verzoek.

Reageer op dit artikel