nieuws

Geld voor restauratie Grote Kerk Breda

bouwbreed Premium

Staatssecretaris Nuis (Cultuur) heeft tenminste f. 6 miljoen toegezegd voor de restauratie van de laat-gothische Grote of Onze Lieve Vrouwekerk in Breda. Met die toezegging is de laatste fase van de restauratie gered.

Nuis haalt het bedrag uit de f. 50 miljoen die het nationale restauratiefonds in 1997 mag uitgeven. Om de voortgang van de restauratie niet in gevaar te brengen, willen burgemeester en wethouders van Breda voorlopig f. 6,5 miljoen voorschieten. Nuis vindt met het college dat het extra geld kost als de steiger rond de 99 meter hoge toren moet worden afgebroken en later weer opgebouwd. De extra kosten zouden f. 0,5 miljoen bedragen.

De restauratie is al enkele jaren aan de gang en kost in totaal f. 21 miljoen. De gemeente Breda heeft er f. 9 miljoen aan bijgedragen, terwijl acties onder de burgerij nog eens f. 3 miljoen gulden opleverden. Tot nu toe had de Rijksdienst voor de Monumentenzorg maar f. 3 miljoen bijgedragen. Nuis vindt nu ook dat dat in verhouding wel erg weinig is.

Reageer op dit artikel