nieuws

Geen rendement bij veertien grootste Deense bouwers

bouwbreed Premium

Het rendement van de veertien grootste bouwondernemingen van Denemarken was het afgelopen jaar nihil. Dat blijkt uit een analyse van brancheorganisatie Entreprenoerforeningen, waarbij de resultaten van 213 bedrijven tegen het licht zijn gehouden.

De veertien genoemde bedrijven hadden bij elkaar een omzet van f. 2,7 miljard en boekten in verhouding tot de omzet exact nul procent ‘rendement’ op de primaire activiteiten. Voor de sector als geheel komt een rendement van slechts 0,4 procent uit de bus. Vorig jaar was dat nog 1,1 procent.

Niettemin zijn de resultaten van het midden- en kleinbedrijf in de bouw afzonderlijk gezien bevredigend. Van de onderzochte (47) bedrijven in deze categorie was het rendement op de omzet 8 procent.

Entreprenoerforeningen schrijft het geringe resultaat van de grote bedrijven toe aan de lange-termijncontracten waarmee hier wordt gewerkt. Deze contracten zijn tot stand gekomen tegen aanzienlijk slechtere voorwaarden dan nu ke worden bereikt. De Deense bouwbranche bevindt zich momenteel duidelijk in een hoogconjuncturele fase.

De 213 geanalyseerde firma’s boekten een gezamenlijke omzet van f. 7 miljard. Dat is de helft van de brancheomzet. Op 60 procent van de onderzochte activiteiten werd verlies geleden. Vorig jaar was dat 54 procent.

Reageer op dit artikel