nieuws

Drachten heeft winkelboulevard van formaat

bouwbreed

Drachten heeft er met de 600 meter lange Martin Luther Kingboulevard een publiekstrekker bij. Het winkelcentrum met een oppervlakte van 40.000 m2 mag zich het langste winkelcomplex van het Noorden noemen. Met een eigen flexibel bouwsysteem realiseerde Bouwbedrijf De Vries uit Emmeloord binnen een half jaar de eerste twee bouwdelen – in totaal 36.000 m2 – die vandaag feestelijk in gebruik worden genomen.

Dit zgn. themacentrum voor Wonen en Vrije Tijd is te vinden aan de A7 tussen Drachten en Groningen. Het complex is een ontwerp van VDH architecten uit Veenendaal en bestaat uit drie bouwdelen. De eerste twee gebouwen, die als een geheel ogen, zijn bestemd voor woninginrichtingszaken (24.000 m2 verdeeld over twee bouwlagen) en bouwmarkten (12.000 m2, een bouwlaag).

Volgend jaar zal worden begonnen met de afsluiting van het f. 40 miljoen vergende po: het kopgebouw (5000 m2) dat plaats zal bieden aan een restaurant, kantoorruimte en luxe winkels. Het 65.000 m2 grote terrein biedt daarnaast parkeerruimte aan meer dan 600 auto’s.

Marktbepalend

De overdekte winkelboulevard waarvoor het bureau Smit uit Waddinxveen de constructies berekende is een ontwikkeling van Bouwbedrijf De Vries, dat zich al enige jaren richt op de bouw van dergelijke grootschalige themacentra. A. Kanon, commercieel directeur van Bouwbedrijf De Vries: “We bouwen ze van Appingedam tot Terneuzen, maar dit is voor ons wel het grootste tot nu toe.”

De aannemer was onder andere verantwoordelijk voor de bouw van het Maritiem Museum in Rotterdam en het Chinese hotel-restaurant in Breukelen. Van grotere omvang zijn de bloemenveiling in Aalsmeer (130.000 m2) en diverse omvangrijke distributiecentra.

Flexibele bouw

Tot vijf jaar geleden richtte de all-round aannemer, met vestigingen in Emmeloord, Almere, Nieuwegein en het Duitse Osnabruck, zich meer op de bouw van solitaire bedrijfsruimten. Maar door huurders als Leen Bakker, Kwantum, Praxis en dergelijke verlegde De Vries de aandacht naar geconcentreerde huisvestingspoen voor de detailhandel. “Een bedrijf als Leen Bakker is door zijn omvang en aanbod marktbepalend in zijn branche, wat tot uiting komt in de inrichting en het exterieur. Door intensieve samenwerking ke we inspelen op de wensen van een gebruiker. Daarmee hebben we een voorsprong op onze concurrenten.”

De Vries ontwierp een eigen flexibel bouwsysteem dat ook in Drachten werd toegepast. Kenmerkend is het stalen draagskelet met slanke kolommen en hoedliggers; speciale kokerliggers met een brede onderflens waarop geprefabriceerde betonelementen worden gelegd.

Kanon: “De draagconstructie ligt niet onder maar in de vloer. Hierdoor blijft er boven het plafond een volledig vrije ruimte voor de installaties. Het grote voordeel van dit systeem is dat de verdiepingshoogte zo laag mogelijk kan worden gehouden; de gebruiker kan zo de meest klantvriendelijke hoogte krijgen. Het bouwsysteem heeft een vrije overspanning van 14,40 meter.”

Het concept wordt overigens aangepast aan de specifieke wensen van de gebruikers. “Wij vertalen de wensen van de detailhandel aangaande de trapopstelling, de vide en de afhandeling van het magazijn naar bouwkundige oplossingen.” Als voorbeeld noemt Kanon de gewijzigde kassasituatie bij Leen Bakker. “Hierdoor moet weer een deel van de gevel naar voren.”

Trend

De bouwdelen hebben vrij indeelbare plattegronden en ke multifunctioneel worden ingedeeld in units die casco worden opgeleverd. Het stalen draagskelet krijgt een gevelbekleding van goed geisoleerde sandwichplaten. De betonnen vloeren worden gemaakt van staalvezelversterkte beton, welke naar keus monoliet worden afgewerkt. De laad- en losruimte bevindt zich aan de achterkant van het gebouw, uit het zicht van de bezoekers.

De Vries heeft een jaarlijkse omzet van circa f. 100 miljoen waarvan grofweg de helft afkomstig is uit de themacentra. Kanon verwacht dat de boulevardtrend voorlopig nog wel zal aanhouden, maar blijft daarnaast volop actief in andere disciplines als woningbouw, renovatie, of utiliteitsbouw. “We willen een all-round bedrijf blijven.”

De 600 meter lange Martin Luther Kingboulevard, het langste winkelcomplex van het Noorden. Foto: Persbureau Noordoost

Reageer op dit artikel