nieuws

Draadeinden in te slaan in plaats van te draaien

bouwbreed Premium

Uit een rapport van TNO Bouw blijkt, dat de hamercapsule HaC van B+BTec ook te gebruiken is om draadeinden in te slaan in plaats van te draaien. “Het gemak dient de mens, ook op de bouwplaats”, aldus een woordvoerder van B+BTec Boor- en Bevestigingstechniek BV te Dordrecht.

“Tot voor kort werd met de hamercapsule HaC wapeningsstaal verankerd. We wilden dat ook draadeinden ingeslagen ke worden. Daarom hebben we die toepassing door TNO Bouw laten testen.” Bij traditionele lijmankers wordt het draadeind met een boormachine in het anker gedraaid. Bij de hamercapsules HaC wordt het draadeind door de harder heen in de patroon geslagen. Volgens het rapport van TNO Bouw levert deze techniek een experimentele maximale gemiddelde belastbaarheid op van 66,9 kN voor een draadeind M12 tot 214,7 kN voor een draadeind M30. In de praktijk moet ook nog rekening gehouden met veiligheidsmarges.

Bij een te hoge belasting bezwijkt de verbinding op deze manier. Het breukbeeld wordt gekenmerkt door een combinatie van afschuiving van het draadeind en uitbreken van een betonkegel.

Reageer op dit artikel