nieuws

Domtoren straks niet meer hoogste punt van Utrecht

bouwbreed Premium

Volgens de nieuwste versie van het Utrecht Centrum Po komt een 140 meter hoge toren op het Jaarbeursplein. Als het aan stedenbouwkundige Riek Bakker ligt, is de Domtoren met zijn 112 meter over enkele jaren niet meer het hoogste punt van Utrecht.

Nieuw in de dinsdag gepresenteerde bijgestelde plannen is ook een fietsbrug over de spoorlijnen heen.

Het UCP voorziet in een rigoureuze facelift voor de westzijde van het Utrechtse centrum, waarbij Centraal Station, Vredenburg en Jaarbeursgebied voor in totaal drie miljard gulden wordt opgeknapt. Rond het jaar 2010 moet de hele operatie zijn afgerond, waarvoor in juli de eerste tekeningen op tafel kwamen. Bakker wil de torenflat aan de westkant van het station neerzetten om daar extra (bedrijfs)ruimte te creeren, zodat hoogbouw nabij het historische hart niet meer nodig is. Zo moet er een mooiere overgang ontstaan tussen het oude centrum bij het Vredenburg en de nieuwbouw rond het Jaarbeursplein.

Fietsbrug

Ook nieuw in de plannen is een futuristische fietsbrug die de Mariaplaats over de spoorbanen moet verbinden met de Croeselaan. De langzaamverkeerbrug zou als een soort balkon aan de zijkant van de toekomstige stationshal komen te hangen. Die hal, in oppervlakte tien voetbalvelden groot, overspant zowel het spoor als het stationsplein. Fietsers zouden dan ongehinderd door treinen het stationsgebied ke oversteken.

Reageer op dit artikel