nieuws

Den Haag sloopt ministerie OK en W

bouwbreed

De gemeente Den Haag heeft een vergunning verleend voor de sloop van het voormalige ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen aan de Nieuwe Uitleg. Op die plek moet een nieuw kantoorpand verrijzen, ‘De Artillerie’, dat door het kabinet is genomineerd als vestigingsplaats voor de Wereld Douane Organisatie (WDO).

Op 6 december neemt de WDO een definitieve beslissing over de nieuwe vestigingsplaats. Behalve Den Haag zijn ook Amsterdam, Brussel en Bonn kandidaat. De organisatie, waarbij 142 landen zijn aangesloten, heeft als taak de harmonisatie van de internationale douanebepalingen.

Tijdige sloop van OK en W, die nog deze maand gaat beginnen, is nodig, omdat de WDO zich per 1 januari 1998 in het nieuwe pand moet ke vestigen. Dan loopt het huurcontract van het huidige onderkomen in Brussel af.

Het nieuwe kantoorpand, een ontwerp van de Haagse architect Hans Kuiper, wordt 10.300 m2 groot en krijgt een ondergrondse parkeergarage voor 63 auto’s en 140 fietsen.

Mocht de WDO besluiten niet naar Den Haag te komen, dan zullen de ontwikkelaars Bouwfonds Vastgoed en Dura Bouw tijdelijk een groenvoorziening aanleggen op de open plek. Gemeente en ontwikkelaars zullen zich dan sterk maken zo snel mogelijk andere gebruikers te vinden zodat toch snel met de nieuwbouw kan worden begonnen.

Reageer op dit artikel