nieuws

CDA stoort zich aan impasse HSL-trace

bouwbreed Premium

De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil op korte termijn overleg met de collega’s van de andere fracties over het vervolg op het uitgestelde debat rond de hogesnelheidslijn (HSL).

Woordvoerder Leers stoort zich eraan dat het kabinet vooralsnog geen definitief oordeel wil vellen over de impasse in de Kamer over het traject van de flitstrein. Hij is ook ontstemd dat de rest van de Kamer een uitstel niet afwijst.

De Kamer en het kabinet staan vooralsnog lijnrecht tegenover elkaar in het HSL-debat. De coalitiepartners D66 en PvdA willen met steun van onder meer CDA en Groen-Links dat de lijn gebundeld aan de snelweg Rotterdam-Amsterdam, het zogenoemde WB3 dan wel 4-variant, gaat lopen. Het kabinet wil echter vasthouden aan een lijn die via een tunnel onder het Groene Hart doorgaat, het A1-trace. De Kamer heeft bovendien een wensenlijstje voor verbeteringen aan het traject vooral in Noord-Brabant ingeleverd. Daarvan is door minister Jorritsma altijd gezegd dat er geen geld voor is.

Vice-premier Dijkstal liet afgelopen vrijdag al doorschemeren dat het kabinet de Kamer eerst wil overtuigen van zijn gelijk. Dat gaat vrijwel zeker gebeuren met een brief. In de tussentijd hoopt het kabinet dat PvdA en D66 hun oppositie tegen het kabinetsvoorstel laten varen. Premier Kok liet bovendien vorige week tijdens zijn reis naar het Verre Oosten al weten dat het kabinet “enkele overlegronden” nodig heeft om zich over de impasse te buigen. Het verblijf van de voorzitters van de grote fracties op de Antillen deze week lijkt een vlotte oplossing bovendien dwars te zitten.

Op verzoek van de verantwoordelijk ministers De Boer en Jorritsma is het debat over de HSL begin vorige week geschorst.

Reageer op dit artikel