nieuws

Burgemeester in opspraak wegens nevenfunctie

bouwbreed Premium

Burgemeester drs. H. Ouwerkerk van Groningen is in opspraak gekomen wegens het verzwijgen van een nevenfunctie bij het Zuid-Hollandse aannemersbedrijf Mourik-groep in Groot-Ammers.

Ouwerkerk zit sinds ruim twee jaar in het stichtingsbestuur dat de aandelen van het familiebedrijf beheert. De politiek verwijt de burgemeester dat hij de functie niet aan de gemeenteraad heeft gemeld. Ook niet toen begin oktober een geactualiseerde lijst van nevenfuncties van gemeenteraadsleden, wethouders en de burgemeester werd opgesteld.

Naar aanleiding van de berichtgeving over de zaak hebben de raadsfracties van collegepartij D66 en oppositiepartij GroenLinks zaterdag een spoeddebat over de kwestie aangevraagd. Ze willen Ouwerkerk in de gemeenteraadsvergadering van woensdag publiekelijk ter verantwoording roepen. D66 spreekt van een “ernstig politiek feit en een affaire die het aanzien van de politiek schade toebrengt”.

Burgemeester Ouwerkerk geeft toe dat hij in de fout is gegaan. Hij erkent de wettelijke plicht te hebben alle nevenfuncties te melden. Ouwerkerk zegt het bezoldigde baantje bij het aannemersbedrijf evenwel niet te hebben opgegeven omdat hij de functie als een priveaangelegenheid beschouwde. “Ik ben fout geweest. Als ik de Gemeentewet had geraadpleegd was dit niet gebeurd”, aldus Ouwerkerk.

Niet actief in Noorden

D66 en GroenLinks willen weten of Ouwerkerk zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling, bijvoorbeeld bij de aanbesteding van publieke werken. Volgens de burgemeester is dat niet het geval. “De Mourik-groep is niet of nauwelijks in het Noorden actief. Bovendien heb ik niets met het beleid van het aannemersbedrijf te maken.” Ouwerkerk zegt dat hij voor zijn bestuursfunctie bij de Mourik-groep de afgelopen twee jaar nog geen f. 14.000 heeft ontvangen.

Reageer op dit artikel