nieuws

‘Brand flat Leidschendam door open brander’

bouwbreed Premium

De brand op het dak van het vijf verdiepingen hoge flatgebouw aan de Caan van Necklaan in Leidschendam gisterochtend is volgens voorlichter A. Stuivenberg van de Gemeentelijke brandweer ontstaan doordat de brander van een bitumenketel van een dakdekkersbedrijf is blijven branden. Het desbetreffende bedrijf beweert dat er evenwel geen ketel op het dak stond, en is de brand mogelijk te wijten aan blikseminslag.

Volgens zowel de gemeente als de brandweer zijn drie volle gasflessen ontploft en heeft de brand zich over een lengte van ongeveer 50 meter over het dak uitgespreid. “De bitumen-emulsieketel moet wel door de brander zijn verhit, omdat anders nooit de drie volle gasflessen die in de buurt stonden en door de ketel werden aangestraald, konden ontploffen. In de buurt van de ketel lag een hoop brandbaar materiaal. De brand heeft duidelijk zichtbaar het hevigst rondom de ketel heeft gewoed”, aldus brandweerwoordvoerder Stuivenberg.

Drie ontploffingen

Gasflessen behoren volgens de voorschriften op ten minste 5 meter van de bitumenketel te staan. Bovendien dient vooral brandbaar afval tot een minimum te worden beperkt.

Gemeentevoorlichter Ben van Vliet heeft de drie ontploffingen zelf gehoord. Een van de gasflessen is als een torpedo omhoog geschoten en heeft zich bij de daling dwars door het dak geboord. “Het dak is ter plaatse van de badkamer van een van de woningen over een oppervlakte van 2 m2 ingestort”, aldus A. Stuivenberg van de brandweer.

Volgens politievoorlichter Paul de Vries van Leidschendam zijn de explosies zo hevig geweest dat delen van gasflessen en stalen dakconstructie, tot op 300 meter van het dak zijn terechtgekomen. Stukken van gasflessen zijn dwars door de voorpui van een tegenover liggend flatgebouw geslagen op een afstand van hemelsbreed 40 meter, die de stukken hebben gevolgd.

De brand vond plaats op donderdagochtend om ongeveer 4.00 uur. Vrijwel direct na het uitbreken van de brand heeft de politie de vierde en vijfde verdieping laten ontruimen. Enkele tientallen bewoners van het flatgebouw zijn in alle vroegte met bussen overgebracht naar het plaatselijke zwembad ‘De Fluit’. De brandweer was de brand na een uur meester. Tegen 6.15 uur konden de bewoners alweer terugkeren naar hun appartement. Niemand is gewond geraakt. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de precieze oorzaak van de brand. Verzekeringsexperts zijn vrijwel meteen na de brand begonnen met het in kaart brengen van de schade.

‘Geen ketel op dak’

Als de toedracht is geweest zoals de brandweer beweerd, is Molendijk Dakdekkersbedrijf dat het desbetreffende dak renoveert in ernstige gebreken gebleven. In de eerste plaats omdat de bitumenketel ’s nachts is blijven branden, en ten tweede omdat de gasflessen te dicht bij de ketel zouden hebben gestaan.

Molendijk gevraagd naar de mogelijke oorzaak van de brand, kwam met een opmerkelijke verklaring: “Er heeft nooit een bitumenketel op het dak gestaan”, aldus P.J. van Gent van het bedrijf dat lid is van Vebidak, maar niet van Seci (Stichting Erkenningsregeling Certificatie Instellingen).

“We zijn op het bewuste dak bezig met het renoveren. Dat doen we met behulp van branders die via slangen rechtstreeks op de gasflessen zijn aangesloten. Het betonnen dak wordt voorzien van een gelijmde polystyreen-isolatie, waarop we zoals gebruikelijk app-gemodificeerde dakrollen branden.”

Dat is ook volgens Vebidak, Vereniging Dakbedekkingsbranche Nederland, te Nieuwegein een normale procedure. “Als het gaat om goed afgesloten gasflessen op het dak, dan is er tegen geen enkel voorschrift gezondigd”, aldus ing. J.L. Bechtold.

Als mogelijke reden voor het ontstaan van brand sluit Van Gent blikseminsslag niet uit. Het heeft donderdagnacht behoorlijk geonweerd.

Reageer op dit artikel