nieuws

Bouw besteedt schoorvoetend materieel uit

bouwbreed Premium

Rollend materieel leent zich bij uitstek om geheel de deur uit te doen. Het behoort niet tot de kernactiviteit en het vreet geld. Grote industriele ondernemingen verkopen steeds vaker hun vloot aan gespecialiseerde verhuurbedrijven. De op dit vlak conservatief ingestelde bouwnijverheid orienteert zich nu op deze ontwikkeling.

“De kleine en middelgrote aannemer trekt nog liever de beurs en betaalt contant de aanschaf, dat is de aard van de beroepsgroep”, meent Hans Aarse, verkoopleider bij Gunco. “Voor grote onderneming loont het om de machines van de balans te halen. Steeds vaker komen grote materieeldiensten zich bij ons orienteren.”

Gunco, verkoop- en verhuuronderneming van vooral hoogwerkers, schaarplatforms en vorkheftrucks, verwacht dat de uitbestedingsontwikkeling niet aan de bouwnijverheid voorbij zal gaan. Steeds vaker worden door de Rotterdamse onderneming leasecontracten gesloten van de meer traditionele ‘financial lease’ tot varianten van ‘sale and lease back’.

“Akzo Hengelo heeft haar gehele vloot rollend materieel aan ons verkocht en leasen het nu terug. Bij KLM Cargo is het onderhoud weer bij ons neergelegd. Deze bedrijven hoeven hierin hun geld niet meer te investeren en ke het geld besteden aan de kernactiviteit”, gaat Aarse verder. “Operational en full operational lease zijn twee van de drie hoofdvormen waarbij het vruchtgebruik bij de aannemer ligt en wij het economische eigendom hebben. Bij de laatste vorm zit in de maandhuur onderhoud en verzekeringen.”

Verhuursector

De bouwnijverheid is een sector van pieken en dalen. De eerste maanden van het jaar knoopt men met moeite de touwtjes aan elkaar, terwijl in de daarop volgende zes maanden zeer hard gewerkt moet worden. Aarse meent dat de verhuursector dit uitstekend kan opvangen. “Met huur kan een piek worden weggewerkt, maar we vragen wel door”, aldus Aarse. “Niet alleen willen we weten of we wel het juiste materieel verhuren maar, als het om zeer lange periodes gaat, zijn er ook weer leasevormen. Als een staalconstructeur een opdracht heeft voor een lange periode bekijk ik in wat voor vorm het beste het materieel kan worden weggezet: verhuur, verkoop of lease. In deze sector is wel waarneembaar dat meer wordt geleasd. In de bouw staat leasen van rollend materieel nog in de kinderschoenen, maar door strengere arbo-richtlijnen mag men niet hoger werken dan 8 meter zonder een hoogwerker. Het betekent dat aannemers permanent over dit soort materieel moeten beschikken.”

Engeland

Nederlandse verhuurbedrijven als Gunco varen wel bij deze ontwikkelingen. In Engeland is deze markt al verder in ontwikkeling. In vergelijking met Engeland gaat het er hier nog gezapig aan toe. Angelsaksische landen zijn veel verder als het gaat om uitbesteden. In Engeland heeft dat tot gevolg dat de laatste weken grote verhuurbedrijven fors op overnamepad zijn. De Noorse aannemer Kvaerner verkocht voor circa 10 miljoen pond haar verhuurbedrijf Agent Plant aan Hewden Stuart en aan Baldwins. Agent was in handen van de Noor gekomen, nadat men eerder dit jaar Trafalgar House overnam.

Aarse: “Je ziet ons bedrijf ook groeien. Met regelmaat komt voor dat we ook een technische oplossing moeten geven waar ons materiaal dan voor wordt gebruikt. Voor Nationale Nederlanden hebben we hoogwerkers ontworpen waarmee de buiten- en de binnenkant van hun panden ke worden schoongemaakt.”

Reageer op dit artikel