nieuws

Beton veelal bijna geruisloos te verdichten

bouwbreed

Het is in veel gevallen mogelijk om beton bijna geruisloos te verdichten. Grimbergen Constructive Partnership te Alphen aan den Rijn heeft daarvoor een techniek ontwikkeld. Het trillen van de bekisting wordt vervangen door schudden, waardoor de geluidsproductie in de betonfabriek sterk vermindert.

Volgens een toelichting van Grimbergen kan de techniek van het schudden nog niet overal worden ingezet, maar is hij wel rijp voor een aantal toepassingen. Bij een aantal systemen kan ook een combinatie van trillen en schudden worden toegepast. Dat leidt tot een behoorlijke reductie van de geluidsbelasting. Het effect is een aanzienlijke verbetering van de arbeidsomstandigheden. De kans op beschadiging van het gehoor van de medewerkers in de betonfabriek wordt veel kleiner. Het is zelfs mogelijk om “bijna geruisloos” te verdichten.

Grimbergen past deze systemen toe in nieuwe installaties, maar het is ook mogelijk om ze in bestaande betonfabrieken op te nemen. Door toepassing van de schudtechniek kan het gebeuren, dat andere geluidsbronnen in een betonfabriek bepalend worden voor het geluidsniveau, bijvoorbeeld de apparatuur zijn waarmee de mallen worden gemonteerd. Voor de medewerkers in de fabriek is dat een verrassende ervaring.

Automaten en robots

Grimbergen Constructive Partnership heeft tijdens de Betondag ook aandacht voor andere noviteiten voor de betonfabriek. Nieuwe ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld de automaten voor de verwerking van wapeningsstaal, en robots die automatisch randen op de productietafels plaatsen of moeilijk bereikbare plekken reinigen.

Het meest omvangrijke po waarbij Grimbergen momenteel is betrokken is de bouw van een betonfabriek te Neumarkt in Duitsland. Daar worden straks in willekeurige volgorde op een omloopsysteem vloerplaten, holle wanden, massieve wanden, sandwichpanelen en balkvormige betonelementen vervaardigd. De fabriek krijgt een volautomatische wapeningsinstallatie. Het geheel wordt aangestuurd door een Computer Aided Manufacturing (CAM)-systeem van Grimbergen, gekoppeld aan het Computer Aided Design (CAD)-systeem van het constructiebureau van de fabriek.

CAD-demonstratie

Op de Betonmarkt is geen ruimte om installaties te exposeren. In plaats daarvan demonstreert Grimbergen een volledig CAD-station en een simulatie van een aantal productieprocessen. De laatste ontwikkeling is het vervaardigen van voorgespannen betonnen elementen op tafels met een lengte van 28 m.

Grimbergen Constructive Partnership is opgedeeld in vier werkmaatschappijen. Het zijn Grimbergen Engineering en Pos voor de poontwikkeling, engineering en realisatie, Grimbergen Automation Systems voor de besturingstechniek, hardware en software, Grimbergen Alphen aan den Rijn voor de productie en Grimbergen Montage en Service voor het installeren en onderhouden. Behalve de installaties voor prefab betonfabrieken ontwikkelt en levert Grimbergen ook bekistingen voor op de bouwplaats. Tijdens de Betondag worden ook op dit gebied bijzondere poen getoond.

Reageer op dit artikel