nieuws

Belgie verkoopt voor 100 miljoen gulden aan onroerend goed

bouwbreed Premium

De Belgische staat heeft voor een bedrag van bijna f. 100 miljoen onroerende goederen verkocht. De belangrijkste verkoop is die van het Van Maerlantgebouw in de Brusselse Europawijk aan de Deense vastgoedgroep Bastionen voor een bedrag van f. 75,3 miljoen. Het Van Maerlantgebouw dat negen verdiepingen telt en pas enkele jaren oud is, maakt deel uit van het complex van het Europees Parlement aan de Belliardstraat in Brussel, waarmee het via een loopbrug boven de Wetstraat is verbonden. Het Van Maerlantgebouw wordt momenteel verhuurd aan het Europees Parlement voor f. 8 miljoen gulden per jaar. Het huurcontract loopt af in maart van het jaar 2007.

Bastionen zegt het Van Maerlantgebouw te hebben gekocht om “in het hart van Europa vertegenwoordigd te zijn”. Bastionen-topman John Frederiksen zegt dat zijn maatschappij interesse heeft in nog meer onroerend goed-aankopen in Brussel. De Deense vastgoedmaatschappij beheert een portefeuille aan onroerend goed ter waarde van ruim f. 600 miljoen. Daarvan ligt ongeveer eenderde in Denemarken en de rest in Nederland, Belgie en Groot-Brittannie.

Tevens verkocht de Belgische staat het St. Anna-kasteel in de Brusselse gemeente Oudergem , naast het domein Hertoginnedal, voor f. 5,5 miljoen aan een joint-venture tussen het door de aannemersfamilie De Pauw gecontroleerde World Trade Center en de Brusselse St.Anna-vereniging. In het kasteel is een exclusieve club gevestigd waar topambtenaren van de Europese Commissie en de top van de Belgische financiele en politieke wereld elkaar “discreet” ontmoeten.

De Belgische staat verkocht ook nog voor f. 11 miljoen een stuk braakliggende grond nabij het Karel de Grote-gebouw, het vroegere hoofdkwartier van de Europese ministerraad, aan de Belgische vastgoedgroep Immobel die er een kantoorgebouw wil neerzetten. Het stuk grond heeft een oppervlakte van 6200 m2 en ligt eveneens in de Europawijk, waar de bouwgrond het duurste is.

Reageer op dit artikel