nieuws

Ballast Nedam jaagt op mondiale bouworder

bouwbreed Premium

Ballast Wiltshier, de Britse dochter van Ballast Nedam, onderhandelt met een ‘grote frisdrankenproducent uit de VS’ over een wereldwijde partnership. Onder de overeenkomst zou Ballast gedurende enkele jaren over de hele wereld bouwwerkzaamheden voor de client verrichten.

Ballast Nedam heeft sinds kort al een dergelijke overeenkomst met de Britse drogisterijketen Boots. Ballast Wiltshier verlengde onlangs de samenwerking voor Groot-Brittannie, waar het bouwbedrijf de afgelopen twee jaar zestig winkels voor Boots neerzette. Ballast bouwt drie winkels voor Boots in het Verre Oosten. De coordinatie gebeurt door Ballast Nedam International. De relatie van Ballast en Boots, waar beide partijen van profiteren, spreekt de Amerikaanse frisdrankproducent naar verluidt erg aan.

Volgens marketing director Douglas Barratt van Ballast Wiltshier praten de Amerikanen ook nog met “een zeer klein aantal andere bouwers”. Hij verwacht een beslissing “op zijn vroegst in december, maar misschien pas in maart”. Ballast wil geen namen noemen, omdat er een vertrouwelijkheidsovereenkomst ondertekend is. Het is ook nog niet beslist welke rol moedermaatschappij Ballast Nedam in dit geval in de deal zou spelen.

Kostenbesparing

Partnerships ke tot stevige kostenbesparingen leiden. Kostbare aanbestedingen worden vermeden. Continu overleg en een ‘open boek’ strategie van de bouwonderneming verzekeren een effectieve prijscontrole. Bouwondernemingen worden vanaf het begin bij ontwerp en uitvoering betrokken, wat veel nodeloze fouten uitsluit.

In Groot-Brittannie heeft Ballast Wiltshier dergelijke overeenkomsten niet alleen met Boots, maar ook met Vodafone (telecom), Tesco (supermarkten) en Pfizer (pharmacie). Zo’n 30 procent van de jaaromzet van Ballast Wiltshier wordt via deze partnerships gerealiseerd.

Barrat noemde 1996 “een jaar van consolidatie” voor Ballast Wiltshier. De omzet komt voor dit jaar waarschijnlijk uit op ongeveer 270 miljoen pond, ongeveer f. 770 miljoen. Dat is ruim een kwart van de totale omzet van Ballast Nedam. Barrat verwacht dat de cijfers voor 1997 “ietsje hoger” uitkomen, “maar we gaan niet jagen op hogere omzet ten koste van de resultaten”.

Reageer op dit artikel