nieuws

Ankerslot geeft mechanisch slot een elektronische component

bouwbreed

Slotenfabrikant Ankerslot uit Hengelo heeft een nieuw slotsysteem geintroduceerd waarin micro-elektronica wordt gekoppeld aan de oude, mechanische sleuteltechniek. Aan de stiften- of magneetcodering van het slot wordt een elektronische component toegevoegd, die met behulp van een ‘transponder’ in de sleutelkop moet worden aangestuurd om het slot te ke openen.

Het systeem is geschikt voor bijvoorbeeld kantoren, ziekenhuizen, laboratoria, scholen en centrale entrees van flatgebouwen. Het bedrijf denkt ook aan ‘stand-alone’ toepassingen bij kleine bedrijven en artsenpraktijken.

De elektronische component kan worden toegevoegd aan bestaande mechanische sluitsystemen van Ankerslot. Als het wordt toegepast op slotsystemen van andere fabrikanten moet alleen de europrofielcilinder van het slot worden vervangen door de zogenaamde Anker ‘e’-cilinder. Totale vervanging van sloten en beslag is dus niet noodzakelijk.

De bij het elektronische systeem geleverde sleutel blijft passen op de sloten in het gebouw die niet van elektronica worden voorzien. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk alleen de buitendeur of de deuren van speciale ruimten deze extra elektronische beveiliging te geven, terwijl op alle andere deuren de mechanische sloten blijven gehandhaafd.

Het systeem is eenvoudig in te bouwen in nagenoeg alle houten, stalen of kunststof deuren. Onder het bestaande slot wordt in de deur een door batterijen gevoede besturingseenheid gemonteerd. Deze wordt verbonden met de slotcilinder.

De sleutels bevatten behalve de traditionele sleutelvertanding een door Texas Instruments ontwikkelde ‘transponder’ (een soort chip) die zonder batterijvoeding de elektronische codering in de slotcilinder aanstuurt.

Per deur ke maximaal duizend sleutels worden geprogrammeerd. In maximaal zes handelingen is het (de)programmeren een feit.

Naast eenvoud was betaalbaarheid een van de eisen bij de ontwikkeling. De prijs van het systeem bedraagt f. 1100 (inclusief programmeerapparatuur) voor de eerste deur. Uitbreiding kost f. 700 per deur. Ankerslot, dat dit jaar vijftig jaar bestaat, verwacht in het eerste jaar zo’n 500 systemen te verkopen. Het nieuwe psychiatrisch Ziekenhuis in Hengelo bijt het spits af.

De opvallend vormgegeven sleutels van het systeem zijn ontworpen door D’Andrea en Evers Design for Industry. Onder in de sleutelkop bevindt zich de ‘transponder’.

Reageer op dit artikel