nieuws

Amsterdam heeft te weinig ruimte

bouwbreed

Een speciale werkgroep gaat zich de komende jaren buigen over de toekomst van Amsterdam en dan vooral over het benutten van de schaarse ruimte. Wethouder Stadig (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening) heeft van B. en W. het groene licht gekregen om zo’n team samen te stellen.

In totaal gaan zo’n vijfhonderd ambtenaren allerlei onderwerpen en problemen bestuderen om uiteindelijk talloze ideeen op tafel te leggen. Dat is hard nodig, zei Stadig, om de stad mooier en leefbaarder te maken en tegelijk meer mensen, bedrijven en voorzieningen onder te brengen. Het gaat vooral om lange-termijnplannen, ook al omdat er aan de (omstreden) bouw in het IJmeer een maximum is verbonden van 18.000 woningen.

Stadig overweegt de kwantumkorting voor grootgrondkopers aan te pakken. Dus niet langer: hoe meer grond een bedrijf koopt, hoe goedkoper dat is. Behalve als dat bedrijf veel banen genereert. Andere ideeen zijn stapelen (het plaatsen van een etage bovenop woningen) zoals soms al gebeurt, de grond duurder maken en torenflats aan de randen van de stad.

Reageer op dit artikel