nieuws

Amec via Spie gigantische spoorbouwer in Europa

bouwbreed Premium

De Engelse aannemer Amec lonkt naar zijn Franse concurrent Spie Batignolles. Via de aankoop wil Amec een stevige positie verkrijgen in Europa. De eigenaar van Spie Batignolles, Schneider, leurt al een tijdje met zijn bouw- en installatiedochter.

De twee aannemers zullen eerst in een gezamenlijk bouwpo, een stuk van de HSL in Engeland, gaan doen. De bouwkennis van Spie met de Franse HSL maakt het duo erg sterk. Europees gezien ontstaat door de samenwerking en de latere inlijving een van de grootste spoorbouwers.

Het ligt ook in de bedoeling dat Amec nog voor het eind van het jaar een fors minderheidsheid belang, zo tegen de 40 procent, neemt in Spie, die al geruime tijd door eigenaar Schneider ter verkoop wordt aangeboden. Eerder dongen Eiffage, Skanska en GTM-Entrepose/Candover naar het bedrijf. Schneider heeft nu besloten Spie via een management buy out (MBO) af te stoten. Amec neemt dus een belang in de MBO. In de volgende eeuw zal Amec het belang naar meer dan 50 procent gaan uitbouwen.

Amec was overigens eerder doel van Kvaerner. Het Noorse bedrijf wilde Amec overnemen maar ving bot. Het gevolg is wel dat ruim een kwart van de aandelen Amec in handen zijn van de Noren. Onduidelijk is of dat consequenties oplevert voor de deal met Spie.

Europese topper

De nieuwe combinatie heeft een omzetniveau van over de f. 10 miljard gulden. Hiermee komt het duo in de absolute eredivisie van de Europese bouw, hoewel men nu wel ver achter nummer 1, Bouygues (Frankrijk), ligt. De marktdominatie van de grote Franse en Duitse aannemers wordt in ieder geval gebroken. De operationele winst, als de cijfers van 1995 bij elkaar worden opgeteld, is f 36,9 miljoen en blijft daarmee ver achter bij ‘kleintje’ HBG. Door enkele vastgoedblunders is het winstniveau van Spie-Batignolles erg laag.

Volgens Peter Mason, voorzitter raad van bestuur Amec, is er nauwelijks sprake van overlap. “Dit is een goede kans voor ons om te groeien op het vaste land van Europa. Een sterke positie in Frankrijk kan ons helpen bij het opvangen van neergangen op onze eigen thuismarkt.”

Bron: Contact Journal (24/10)

Reageer op dit artikel