nieuws

Waterbouwsoap wijst op gevaar van alcohol op de werkplek

bouwbreed Premium

Mannen die een week of soms langer van huis zijn. Meestal aan boord van een schip. Overdag baggeren, ’s avonds weinig te doen. Dan wil er nog wel eens een flesje worden opengetrokken. Dat mag ook best, zij het met mate. Want overdag, tijdens soms gevaarlijk werk, is het zaak om helder te blijven.

Deze boodschap wil het Fonds Opleidingen Baggerbedrijf (SFOB) overbrengen met de in zijn opdracht gemaakte film ‘Sterk Water’. De opvoedkundige, maar niet te moralistische film werd deze week aan de branche gepresenteerd in de nieuwe megabioscoop aan het Rotterdamse Schouwburgplein. De bedoeling is dat de film zijn weg vindt naar de Nederlandse baggerbedrijven en -schepen die over de wereldzeeen actief zijn.

Aanleiding voor het maken van de voorlichtingsfilm vormt een in 1992 gesloten convenant tussen werkgevers en werknemers in de baggersector en de overheid om de arbeidsomstandigheden in de branche aan te pakken. Een groot aantal zaken, als milieu-baggeren en het gebruik van hulpmiddelen om de veiligheid te vergroten werden iniddels ingevoerd. Tijdens een evaluatie van het convenant in 1994 bleek echter dat er nog wel wat aan het alcoholgebruik kon worden gedaan. Niet zozeer tijdens het werk, want dat komt nauwelijks voor, maar vooral het drankgebruik tijdens de avond voor de werkdag. Onderzoek wijst namelijk uit dat teveel alcohol nog lang nawerkt en een negatief effect heeft op het concentratievermogen.

Om die reden zijn de schrijvers Ger Apeldoorn en Harm Edens (bekend van Medisch Centrum West, red.) gevraagd een script te schrijven die de baggeraars alert maakt op het gevaar van alcohol. Het resultaat is een dramatische, eenmalige soap-produktie met een schokkend einde, uiteraard als gevolg van overmatig alcoholgebruik.

Vreemd gaan

Vijf ‘baggeraars’ stappen op maandagochtend aan boord van een baggerschip van het fictieve bedrijf Hercules Dredging. Ze moeten een klus opknappen en zijn ruim een week van huis. Hoofdrolspeler Sven heeft voor hij van huis ging ruzie gehad met zijn vrouw en verdenkt haar ervan ‘vreemd te gaan’. “Ze doet zo vreemd”, vertelt hij aan de zuigbaas.

Na een dag intensief ploeteren op het beunschip, wordt hij ’s nachts in zijn hut getergd door jaloerse dromen, waarin zijn vrouw verwend wordt door gespierde jongemannen. Eenmaal wakker, rent hij woedend van het schip en scheurt naar huis. Natuurlijk is er niks aan de hand, behalve dan dat op de trap van zijn woning het boekje ‘Oei, ik groei’ ligt: zijn vrouw blijkt zwanger.

Fles jenever

Met een fles jenever op bed (“Ik vind het niet erg luiers te verschonen, ik heb tenslotte ervaring met bagger”, zegt Sven) wordt de komst van een het nieuwe waterbouwertje gevierd. Dronken van vreugde en sterk water rijdt Sven die nacht weer naar het schip. De volgende ochtend staat hij dromerig het zware werk van zijn collega’s gade te slaan. Het is zijn taak op tijd op een knop te drukken, waardoor een in het ruim te monteren onderdeel op zijn plaats valt. Door gebrek aan concentratie is hij net iets te laat. De zuigbaas zit met zijn arm knel en verliest een hand. Bloed en geschreeuw. Einde verhaal. Bekende Nederlander Anita Witzier mag nog even de moraal van het verhaal vertellen: alcohol tast de concentratie aan en kan ernstige gevolgen hebben.

Aan de productie van de film werd f. 250.000 besteed. Volgens een woordvoerder van het SFOB een goede investering. “Want als je daarmee een ernstig ongeluk kan voorkomen heb je al veel bereikt.”

Reageer op dit artikel