nieuws

VVD wil bossen en polders aan particulieren verkopen

bouwbreed

Verkoop de bossen en polders die nu nog in het bezit van het Rijk zijn aan particulieren. De opbrengst kan ten goede komen aan de verbetering van de concurrentiepositie van de agrarische sector en aan uitbreiding van het natuurbeleid.

Dit voorstel zal de VVD-fractie deze week doen tijdens de behandeling van landbouwbegroting van minister Van Aartsen.

Volgens VVD-Kamerlid Piet Blauw ke particulieren de taken van staatsbosbeheer makkelijk overnemen. “Steeds meer particulieren houden zich bezig met natuurbeheer. De overheid kan terugtreden”, zei Blauw maandag in het Radio 1 journaal.

De staat bezit nog 10 procent van de nationale oppervlakte. Het gaat daarbij om de polders van Flevoland en de staatsbossen. Dit is alleen gerechtvaardigd als het nog een meerwaarde oplevert. Waar dat niet het geval is ke particulieren de taak van de overheid beter overnemen. Met name natuurbeschermingsorganisaties moeten meer ruimte krijgen, vindt Blauw.

Overigens wil Het Kamerlid niet alle bossen en polders in de uitverkoop doen. “De overheid houdt een collectieve verantwoordelijkheid voor behoud van het landschap. Daarom mogen ook alleen die gronden worden verkocht die hun bestemming als bijvoorbeeld natuurgebied behouden. Dat moet in de verkoopvoorwaarden worden vastgelegd.”

Opbrengst

De opbrengst van de verkoop moet volgens de VVD ten goede komen aan de boeren en aan de natuur. Blauw: “Met name ter verbetering van de concurrentiepositie en het behoud van de werkgelegenheid van de agrarische sector. Want de concurrentie gaat door de wereldhandelsovereenkomst toenemen.” Ook uitbreiding van het natuurbeleid kan meer geld gebruiken, aldus Blauw.

De Vereniging Natuurmonumenten heeft afgelopen weekeinde ervoor gewaarschuwd dat de rol van boeren bij het beheer van natuurgebieden beperkt moet blijven. Natuurbeheer is een specialisme, vindt de vereniging. Volgens Natuurmonumenten zijn grotere organisaties bovendien beter in staat tot continuiteit en doelmatigheid.

Minister Van Aartsen wil boeren wel meer zeggenschap geven bij het natuurbeheer. De organisaties Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer krijgen in zijn voorstellen minder ruimte.

Reageer op dit artikel