nieuws

Volker Stevin verhuurt materieel aan markt

bouwbreed

Volker Stevin Materieel (VSM), de materieeldochter van Koninklijke Volker Stevin, is bezig een plaats te veroveren op de verhuurmarkt. Het bedrijf uit Dordrecht intensiveert het naar de ‘vrije markt’ brengen van bijna het gehele pakket materieel.

“Op dit moment hebben we een bezettingsgraad van gemiddeld 70 procent. Van ons en de raad van bestuur mag dat percentage best hoger,” aldus J.J. Bruinsma van VSM, dat onderdeel uitmaakt van de divisie Advies en dienstverlening. “We kennen in ons concern geen gedwongen winkelnering, daarom mogen wij ook materieel verhuren aan andere aannemers. Bouwdochters ke bij andere bedrijven huren en dat doen ze ook.”

Lagere prijzen

Het feit dat VSM materieel gaat verhuren heeft volgens Bruinsma niks te maken met dat er te weinig werk is, of men te veel materieel heeft gekocht. Bruinsma: “Tussen twee werken komen bijvoorbeeld bouwkatkranen terug naar een van onze vijf vestigingen. Om dure investeringen rendabel te maken proberen wij ze gelijk op de vrije markt te verhuren. Door deze wijze van werken ke we lagere prijzen berekenen naar de Volker Stevin-aannemers en concurrerend zijn op de vrije verhuurmarkt. Alleen specifiek wegenbouwmaterieel verhuren wij niet, dat is exclusief voor Koninklijke Wegenbouw Stevin.”

Het feit dat grote bouwconcerns de markt op gaan met hun eigen materieel is niet ongebruikelijk. Materiaaldienst Bergambacht, onderdeel van de TBI Bouwgroep, probeert ook op deze manier materieel rendabeler te maken door het te verhuren. Jaarlijks moeten de onderdelen tientallen miljoenen investeren in nieuw materiaal. Bruinsma: “We hebben een jaarbudget en daar moeten we het mee doen. Moeten er grote investeringen worden gedaan dan moet er een investeringsaanvraag naar de raad van bestuur. Binnen de branche kennen we overigens niet alleen collegiaal in- en uitlenen van personeel, maar ook voor bouwmaterieel bestaat er zo’n informeel netwerk. VG Bouw is het schakelpunt.”

Volker Stevin Materieel beheert, repareert en onderhoudt materieel en installaties specifiek voor de aannemerij. Daarnaast worden transport, bevoorradingbouwplaatsinrichting en verhuur van tijdelijke accommodaties verzorgd.

Reageer op dit artikel